.: Att göra

 

I Mahmutlar - Alanya området finns mycket att göra för alla åldrar. Här kommer några axplock. 

Bakom Mahmutlar har vi Taurusbergen här kan du åka på jeep-safari.

Ca 1 mil utanför Alanya ligger Dimcay, här kan du äta din lunch/middag på en flotte i vattnet. 

Det finns även forsränning som görs med professionell guid, detta brukar pågå i ca 2 timmar. Man kan också prova på bodyrafting, parasailing, jeski.

För barn och även vuxna finns givetvis en vattenpark Aquapark här finns det fartfyllda rutschkanor, fritt fall.

Båtturer, simma med delfiner om vädret tillåter, simma in i grottor, hoppa från berg, mata småfisk, ät god mat ombord. Dessa båtar går från hamnen i Alanya och jag kan rekommendera dem. Gå ner till hamnen kvällen innan kolla flera båtar om det finns platser och vad det kostar. Kontrollera vad som ingår i priset, resan brukar vara hela dagen. Ordnar du resan själv på detta sätt så kan du komma billigt undan kanske 200-250 kr. Det finns också båtar som går ut för djuphavsfiske. Du kan få svärdfisk, barracuda, tonfisk bl.a..

Hamam - Turkiskt bad, kroppsrengörning som är riktigt grundlig och sedan bastu. Ett hett ångbastubad, scrubb, peeling och en avkopplande massage. Processen tar ca 2-3 timmar och kostar kring 180-200 kr. Men tänk på att huden måste vila efter en Hamam eftersom den blir lite känslig mot solen, så gå inte direkt till stranden efter denna behandling.  Här är några ställen men det finns fler.

- Mimosa Hamam
- Grand Alanya Hamam

- Sultan Hamamı
- Kleopatra Türk Hamamı

Båttur på Manavgatfloden, här flyer båten i lugn mak nedför floden. Man kan se sköldpaddor, pelikaner m.m. Vid flodmynningen kan du välja att bada i det kalla flodvattnet eller i Medelhavet. Vissa turer kan starta med ett stopp vid Manavgats vackra vattenfall för att sedan fortsätta mot staden och den lokala marknaden innan man beger sig till flodbåten. Turena brukar kosta ca 300 kr och då ingår frakt till och från båten och mat.

Vandring i Sapadere Kanyon. Ca 41 km från Alanya dold i vegetationen ligger den lilla byn Sapadere. Under en lång tid var denna skatt endast känd av invånarna i byn, fram tills att guvernören i Alanya bestämde sig att sätta Sapadere på kartan. Detta skulle inte bara gynna ekonomin i byn, men också ge fler människor möjlighet att besöka denna underbara plats. Nu finns det en vandringsled på 530 meter igenom dalen som öppnades 2008. Vandringsleden erbjuder en magnifik promenad genom klipporna. Leden går över, längst med floden. Det finns flera platser att ta sig ett dopp om man inte tycker det är för kallt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Sehir terrass med en enastående panorama vy över Alanya kan man avnjuta en egen picknick. Här finns bord och bänkar så man kan avnjuta utsikten med medtagen massäck. Det brukar stå kameler här också som man kan rida.

 

Utsikten från Cleopatraberget är också vackert, hit går buss det kan blir jobbigt att gå upp. På båda sidorna av berget finns det fina havsgrottor, de tre mest kända är piratgrottan, kärleksgrottan och fosforgrottan. Hit tar man sig med båt.

Dykning sker mest kring Alanya klippan/Cleopatraberget. Dykturer till grottor, sjukna skepp, rester av gamla städer, ett Fransk militär transportskepp ligger utanför Antalya hamnen på 20-32 meters djup. Ön på öppna havet runt Tekirova är ett bra dykställe för utforskning utav undervattensgrottor och rockor. Under augusti och september kan man stöta på en stor mängd tonfisk. Sälar och delfiner kan man se året runt. Det finns också för den mer erfarne dykaren djuphavsdyk. Jag rekommenderar Active Divers inne i Alanya.

 

Saklikent Ski Resort ligger ca 50 km väst om Antalya. Med en höjd av 650 m ovanför havet. Här kan man hyra skidor eller snowboard. Skidsäsongen ligger mitten av December fram tills April och de har bäst med snö mitten av Januari till mitten av Mars.

 

Senaste tiden har det blivit väldigt populärt att åka på golfresor till Turkiet. Väljer man golfresa till Turkiet hamnar man oftast i Belek som ligger nära Mahmutlar. Det finns en del banor redan och flera är planerade, enl nyheterna ända upp till 6 golfbanor var av den första ska vara klar om 2 år (2013). Golfbanor i Belek och mer golf

 

En tur till Cypern med båt från Alanya ca 2 timmar, boka med färgebolaget Fergün

 

Nattliv

I Mahmutlar är det lugnt nattliv. Det finns barer, restauranger och disco på hotellen. Vill du har mer halabalo så ska du ta dig till Alanya hamn, där ligger diskoteken på rad. Bellman hör till Svenskarnas favorit. Robin Hood bar ligger bara stenkastet ifrån.

 

Hyra bil, moped, cykel

Bil kostar ca 25 euro/dag, cykel ca 7 euro/dag, scooter ca 16 euro/dag, motorcykel ca 30 euro/euro. Att hyra bil och scooter krävs körkort och för motorcykel ett motorcykel kort. Att köra bil i Turkiet är som kör hemma, dock har man inte samma tålamod vid rödljus. Mopeder och motorcyklar vimlar de av och många har inte körkort så se upp med dem i trafiken. Polisen arbetar frenetiskt med att få ordning på mopeder och motorcyklar.

 

Damfrisering, manikyr, pedikyr

European Beauty ligger i Mahmutlar, passa på att ta hand om dig.