.: Recept

 

 

Kötträtter

Fiskrätter

Efterrätter

Övrigt

 

Den turkiska maten är relativt mild och det finns ett bra utbud av grönsaker. Oftast använder man sig av lammkött, men nöt och kyckling är vanligt förekommande, dock förekommer inte fläskkött då Turkiet är muslimskt. Samma sak gäller skaldjur. Turkisk mat innehåller mycket vitlök, färska örter spiskummin och chili. Främst är det turkiska köket känt för sin pilaff, kebab och sina auberginerätter. Förutom den kebab som liknar den vi äter i västvärlden finns kebab på grillspett, i lerkrus och grytor. Rätten är gjord av lamm, nötkött eller köttfärs.

Det vanligaste tillagningssättet är att rosta eller grilla maten vilket syns på den kända turkiska kebaben, som döner kebap, vilket är landets nationalrätt.

Meze är namnet på en mängd olika smårätter som serveras som förrätt. Meze kan bestå utav oliver, ostar, cacik (tzatsiki), köfte (köttbullar), dolma (fyllda vinbladsdolmar), börek, hummus (kikärtsröra) och en mängd andra smårätter.

 

Äter du på restaurang serveras det alltid ett bröd först, Lavash det serveras med vitlöksyoghurt och en tomat- och paprikaröra: ezme.