Mina andra djur

 

   

.: Ägg & ungar

Ägg

I det vilda börjar äggläggningen i maj-juni. Mina honor beter sig lite underligt ca 1-2 veckor innan dom skall lägga ägg, dom kan t.ex. försöka para sig med dom andra honorna eller med hanen, och beter sig som en hane med samma läte, dom äter inte lika mycket och börjar leta efter ett lämpligt ställe att gräva ned sina ägg. En del av mina honor är inte så noga med var äggen läggs och bryr sig nästan inte att gräva, andra är väldigt noga och gräver djupt. Dom brukar föredra en sluttning så det kan sluta med att honan ligger på en platt sten som jag har i terrariet med bakbenen över kanten så gräver hon vid kanten med bakbenen.


Nu har inte jag så jätte djupt i min innelåda kanske 10 cm men det har i vissa fall varit tillräckligt. Jag har inte gjort i ordning någon speciell hörna för äggläggning honorna brukar hitta vad dom vill ha och duger det inte inne så gräver dom när dom är ute. Grävningen har för mina tagit ca 1 timme från att dom har bestämt sig, sedan tar det inte många krystningar förens det första ägget blir synligt och dom andra kommer ut lite fortare.


Mina honor lägger i snitt ca 3 ägg per kull men det finns stora honor som kan lägga flera, har läst om 5 st och dom kan lägga upp till 2-3 kullar med ca 2-3 ägg i varje kull. När jag ser att en hona börjat gräva så brukar jag följa förloppet för att sedan kunna avlägsna äggen och placera dem i en inkubator. Det har ingen betydelse om man lägger äggen med en annan sida upp än honan har lagt dem. Men stör henne så lite som möjligt låt henne gräva igen gropen i lugn och ro. Efter detta låter jag denna hona få vara ifrån hanen för nu känner han genast att han kan para sig med henne igen. (mina hanar går inte alltid med honorna bara när det är säsong för parning).

När jag ser att honan har hittat sitt ställe att lägga ägg så förbereder jag inkubatorn (Jäger FB50) med att sätta på den så den hinner få rätt temperatur som i mitt fall är kring 30 grader (29,5 – 31,5 är området man kan röra sig kring utan att få skador på fostret) och rätt fuktighet som är i mitt fall kring 70-75 %. Temperaturen bestämmer om temperaturen ligger mellan 32,5-33 grader det blir honor och 27-29,5 grader så blir det hanar ligger man i mitten så kan det bli 50/50 honor/hanar. Fuktigheten får jag upp genom att använda 3 st. dl mått fyllda till hälften med vatten. Äggen lägger jag i små skålar med vermeculit.


Innan jag skaffade mig denna inkubator så hade jag en vanlig värmedyna (finns att köpa på t.ex. OBS för en billig penning) en jordfelsbrytare eftersom värmedynan inte är gjord att stå på hela tiden. En fyrkantig kakburk med lock som jag gjorde hål i, och i burken placerade jag en elektronisk termometer som visade max och min temperatur och fuktighet. I ett hörn ett dl mått med hälften fyllt med vatten. Som bottenmaterial vermeculit (använd inte sand det kan bli risk för syrebrist för fostret) som finns att köpa i många zooaffärer. Värmedynan stod på läge 1 och äggen placerade jag lite nedsänkta i vermeculit.


På med locket men placerade det bara löst ovanpå och sedan fick man kontroller att den höll temperaturen och fuktigheten. Temperaturen höll den bra men jag hade en fuktighet som var hög och låg på 90 % men det fungerade det blev många ungar. Vatten i dl måttet behövdes bara fyllas på varannan vecka, men man får vara där och lyfta på locket för att det inte ska bli för fuktigt.


Nu har jag en Jäger FB50 och den är perfekt, håller temperatur och fuktighet på decimalen, och det är ett bra tips eftersom honan har genomgått en graviditet och haft en jobbig period när hon lagt äggen så är det bra att ha en säker kläckare. Låt äggen vara, håll inte på att rör dem för mycket. En hona kan lägga ägg fast hon inte träffat en hane men det är inte så vanligt.
Ett bra tecken på att hon är könsmogen. Kläckningsperioden ligger kring 8-11 veckor och det beror på vilken temperatur äggen ligger i, lägre temp så tar det lite längre. Mina ägg har legat ca 8-9 veckor vid 29 grader. I det vilda kan äggen inkuberas i mellan 80-110 dagar.

 

 

 

Ungar

När man nu tror att det är dags för ungen att titta ut så är man förstagångsmamma varje gång, jag är där och tittar ofta för att inte missa det första steget ut ur ägget. Och det börjar med ett litet hål eller spricka i skalet. Hjälp inte ungen ut för medans den tar sig ut så absorberas gulsäcken. Det kan ta lång tid innan ungen är helt ute för mina ungar har det tagit ibland 25-30 timmar. Om gulsäcken finns kvar så kan man lägga ungen i en burk med lite fuktat hushållspapper så absorberar den lite fortare ställ den lilla burken i inkubatorn.


Ungar äter den samma mat som de vuxna men det kan ta ca 3 dagar till en vecka innan den tar sin första munsbit men den klarar sig så lång tid med näringen från gulsäcken. Nu är ryssar riktigt glupska så ge inte mycket mat, dom måste växa långsamt, ge ca 1 gr mat om dagen. Vi vill inte att detta nya liv skall få kulligt skal och njurproblem. Samma vitaminer och kalk som till de vuxna. Det som skiljer är att man skall bada ungarna varje dag, dom har inte lika stort vätskeförråd som de vuxna har. Bada på samma vis som vuxna i ca 10-15 min/dag. Om du skall låta ungarna vistas ute så se till att du har nät över utehagen och låt inte ungarna bo i samma låda som vuxna djur på ca 3-4 år, ungarna kan bli trampade, bitna eller klämda av de vuxna djuren.


 

Vikter på Ryss ungar som jag har haft.

 
  unge 1 unge 2 unge 3 unge 4 unge 5
födelsevikt 20 gr  16 gr  20 gr  19 gr 18 gr
1,5 veckor 18 gr 17 gr 19 gr 19 gr 18 gr
3 veckor 22 gr 17 gr 20 gr 20 gr 19 gr
4,5 veckor 23 gr 20 gr  22 gr 21 gr 19 gr
7 veckor 22 gr 17 gr 24 gr 22 gr 21 gr
9 veckor 22 gr 18 gr 23 gr 22 gr 21 gr
11 veckor 23 gr 23 gr 28 gr 23 gr 22 gr
15 veckor 25 gr 26 gr 30 gr 25 gr 26 gr
           

 

Övrigt

Låt äggen ligga i ro vid inkubering, lys inte igenom för att kontrollera om det är befruktat, det får man veta efter 8-9
veckor.

• Äggen väger omkring 22-25 gr och är ca 4,0-4,3 cm långa.

• Ägg med skrovlig yta, har honan haft kvar för länge och dom är oftast inte fertila.

• Eventuella veck i skalet på den nykläckta ungen brukar räta ut sig med tiden.

• Om ungen har rester av vermeculit som fastnat i gulsäcken så ta försiktigt bort det. MYCKET försiktigt.

• Ungar har mjukt skal väldigt länge ca 1-1½ år.

• Alla ägg behöver inte kläckas samtidigt det kan gå t.ex.. 1-2 veckor emellan kläckningarna.

• Ungen kan badas direkt efter kläckning.

• Värpnöd kan ibland orsakas av felaktig balans av mineraler i fodret t.ex.. brist på kalk. Andra orsaker kan vara brist på bra
äggläggningsplats och att honan störs av yttre faktorer. Kontakta veterinär.

 
© Copyright Marita L 2003-2020  

Website templates