.: Hälsa

Om du misstänker att din dabbagam är sjuk vänta inte ta den genast till en veterinär. Du ansvarar för djuret och dess hälsa.

 Hygien

Se alltid till att du rengör terrariet regelbundet att man tar bort avföring och byter sanden när det ser ut att vara dags. Koka stenarna och tvätta av bark och rötter. Tvätta alltid ur vattenskålen när du byter vatten och ta alltid bort mat som inte blir uppäten. Håller man rent i terrariet så mår dabbagamen bra och man slipper sjukdomar. Använd alltid speciella borste att rengöra djurens skålar och tvätta alltid händerna efter att ha hanterat djuren.     

Sjukdomar

Om du ofta iakttar din ödla så kommer du att märka om den beter sig annorlunda. Blir den sjuk ta den till en veterinär. Du vet väl att du kan försäkra din ödla hos Agria det kostar ca 500 kr/år.

Förstoppning

Förstoppning är nog det vanligaste, orsaken till detta är att ödlan satt i sig för mycket sand men den kan också få förstoppning av vitamin- och kalkbrist samt vätskebrist. Kontakta en reptilkunnig veterinär och fråga om råd. Om din dabbagam ofta får förstoppning fundera lite på vad orsaken kan vara, att man serverar maten på en tallrik ett stressat djur kan också ha beteendet att äta sand. Det är också viktigt att se till vilken temperatur det är i terrariet för att dabbagamen skall kunna smälta sin mat på rätt sätt.

Får den diarré samma sak där ta den till en veterinär.

Uttorkning

Jag själv har inte sett min dabbagam dricka vatten ur skålen men ha alltid en skål vatten tillgänglig för dabbagamen att dricka ur. Se också till att det finns vätska på den mat du ger på så sätt får den också i sig vatten. Hur ser man då om den är uttorkad, om du nyper i skinnet och fliken efter nypet stannar kvar så har du en uttorkad dabbagam, om fliken åker till baks av sig själv så är den inte uttorkad.

Matvägra

Dabbagamer äter inte alltid varje dag så är det inget att oroa sig för, det kan gå ett par dagar. Har du precis fått hem den så kan den behöva acklimatisera sig innan den känner att den vågar äta, du kan alltid flytta matskålen längre bak i terrariet bland lite växter så den känner sig trygg. Låt det dock inte gå för många dagar innan du uppsöker veterinär.

Kalkbrist 

Kalkbrist är dock vanligt man använder t.ex. inte uv-ljus eller har den på för hög höjd eller har inte bytt ljusröret på länge (rekommenderar att byta det var 6:e månad) eller kanske man inte ger kalk och vitaminer alls. Detta kan bli ett väldigt akut fall dabbagamer måste få kalk och vitaminer tillsammans med uv-ljus annars kan inte deras skelett byggas upp, der du att dabbagamen har svårt att gå så kan det bero på kalkbrist och det har gått till ett akut stadium kontakta genast veterinär. 

Parasiter

Ja det kan ha olika parasiter även fast de inte lever ute i naturen utan i fångenskap. Jag rekommenderar att man en gång om året lämnar in ett avföringsprov till veterinären för att få konstaterat om det finns parasiter eller ej. Avmaska inte i förebyggande syfte. Finns det parasiter då får du tips av veterinären vilket preparat du skall använda hur mycket och hur länge.

Ömsning

Under ömsningen kan man också hålla koll på den så att den får av sig all gammal öms.

Övriga skador

Det kan finnas ställen där dabbagamen kan fastna, de klättrar ibland och kan fastna lätt med sina tår. Se till så värmelampor är skyddade så inte djuren kan bränna sig.
© Copyright Marita L 2005-2020
Website templates