.: Introduktion

Dabbagamen (Uromastyx acanthinurus) är en dagaktiv ödla som i vilt tillstånd lever i öknen och klippområden i nordvästra Afrika och Sydvästra Asien genom central Asien till Indien, korsande i hela 30 länder. De lever allt från havsnivå upp till 3000 fot. Uromastyx kan ligga och solbada i temperaturer upp till 49-50 grader.

Det finns omkring 16 st. olika underarter till Uromastyx, och acanthinurus är en av dem kanske den mest vanliga i våra hem.  Dabbagamen är en av de få ödlearter som är vegetarianer men ungar kan äta insekter. Den största arten kan bli ca 76 cm (U. aegyptius) och den minsta bara 15 cm (U. hardwicki). Deras utseende påminner en en dinosaurie i mini format, med sina högt sittande ögon och sin platta kropp med taggiga svans.

Den platta taggiga svansen har en funktion som är livsavgörande för dabbagamen i det vilda. i svansen lagras vatten och fett som en slags reserv att ta till vid behov. Så var försiktig med dabbagamens svans hans liv kan hänga på den. Dock förlorar inte dabbagamen sin svans som många andra ödlor kan göra för att försvara sig och ta sin flykt.

Dabbagamens färger kan variera beroende på art, det kan finnas vackra kombinationer som grön, orange, gul, limegrön, röd. Färgerna kan variera med enstaka eller kombinationer av de nämnda färgerna, mycket av färgen hänger på temperatur, humör tillgång till uv-ljus, ålder, kön. ungarna är brungråa upp till 1-2 års ålder då hanar sedan kan få något klarare färger än honorna. När djuren är ca 4 år så brukar färgerna vara fullt utvecklade. Fullvuxen blir den vid 7-8 års ålder.

Dabbagamen har ett utmärkt färgskeende de ser färgerna blå, röd grön och gul dessa färger spelar de ut på varandra och hanen kan bli mycket vackert färgad. Dabbagamens öron sitter som större hål  kindens bakkant och deras hörsel fungerar också väldigt bra.

Kön på dabbagamer är inte det lättaste och på ungar är det nästan omöjligt att se. Man ser det bäst när dom är könsmogna vid 3-4 års ålder då kan man se att hanen har små mörka prickar på insidan av låret, under parnings säsongen blir prickarna större och utsöndrar en brun kletig substans. Honorna har också dessa prickar men dom finn inte så långt ut på låren som hanens. 

Storleken på Uromastyx acanthinurus i fångenskap är ca 35 cm och de blir ca 15-20 år gamla. I det vilda kan de bli upp åt en 50 cm och 25 år. Det finns större arter som egyptisk (U.aegypticus) som kan bli ca 60-70 cm.

 


 

Bild Fredrik Kråk Kalen
 


© Copyright Marita L 2005-2020
Website templates