.: Hälsokontroll

Ögonen ska vara klara och fina. Håll uppsikt efter matthet, smuts, eller rinnande ögon.

Vänj din ödla med att du får titta i munnen eller locka den att öppna munnen genom att mata den med något smaskigt. På detta sätt kan du kontrollera munhålan på dem. Munnen ska vara jämnt och fint färgad. Beläggningar och ojämnheter tyder på infektion i munnen, kontakta i så fall veterinär. Detta tycker jag själv är svårt att utföra för min dabbagam är inte tam.

Kroppen ska kännas fast och man skall inte kunna se revben. Svansen ska ha en kraftig svansrot.

Känn igenom ödlans ben efter misstänksamma knutor. 

Analöppningen skall se ren ut, det skall inte finnas avföring kvar.

Kontrollera att ödlan kan andas igenom näsborrarna och att de ser rena ut, bortsett från att det kan finnas lite saltavlagring kring näsborrarna vilket är helt normalt för dabbagamer. Det skall inte komma bubblor ur näsborrarna när den andas, gör de det så bör veterinär kontaktas omedelbart.

När du har djuret ute mär och väg den, protokoll för allt då har du information ifall du senare skulle behöva och du märker också om ödlan gått ner i vikt.

Kontrollera hela ödlan så det inte finns gammalt öms kvar att inte tår eller svans är skadad. Att det inte finns förändringar i huden, små sår.

Gör gärna denna kontroll 1-2 gånger i månaden det lär dig hur din ödla ska se ut och när det sker förändringar kan du snabbt få med den till veterinären.


 © Copyright Marita L 2005-2019
Website templates