.: Köpa ödla

Innan du skaffar allt så ta reda på vad du behöver och inte, det finns lite olika uppfattningar om man frågar en zoobutik eller om du frågar en uppfödare jag skulle rekommendera att du följer uppfödarens råd han/hon har ju trotts allt fått ungar på sina djur och då bör de ju trivas.

Planera så att du har all information innan du köper hem djuret, den kan komma att överleva dig så det är en vän för livet och dens hem hos dig skall förhoppningsvis bli ödlans ända hem. 

Det är mycket bra om du kan förbereda terrariet så det är helt klart till nykomlingen kommer så den inte behöver bli ännu mera stressad av att bo i en liten låda medan du bygger klart.

Har du råd att skaffa allt på samma gång annars avvakta tills du har det. Var terrariet ska så och har det något att stå på undvik att ställa det på golvet där det kan finnas risk fördrag.

Nu när terrariet står klart och alla solplatser och hörn är testade med termometer så är det då äntligen dags för att köpa sig ödlan.

Ha inte för bråttom ibland kan det vara knepigt att få tag på dabbagamer. Välj inte den första du stöter på titta på flera funder på vilken art du skall ha, vilket du borde göra redan innan du bygger terrariet för att veta att du bygger ett terrarium i rätt storlek. 

Jag föreslår att du köper dabbagam av en uppfödare, då får du mer bakgrund om djuret och ett friskt djur. Hur får man då tag på uppfödare, antingen på expon eller så finns det reptilsidor forum man kan fråga sig fram på. Djur i zoo butiker är ofta importerade sitter flera och ofta olika arter i butiken eller hos leverantören där av kan djuren vara sjuka eller mycket stressade.

Hur ser då en frisk dabbagam ut? Det kan vara svårt att se det bästa är om du kan åka till uppfödaren för att se hur den lever hos uppfödaren se avföringen om den ser fast och normal ut om urinsyran är vit och inte missfärgad eller luktar stark. om du får vara med vid matning är det ännu bättre då ser du ju att den äter som den ska. I övrigt så kan du titta på djurets kropp att den inte ser mager ut den skall inte ha kladdiga ögon den skall reagera när du tar upp den så den inte hänger slappt. De kan ha vitt runt näsborrarna de tär överskott på salt som de blåser ut ur näsan fullt normalt. Vid svansroten kan man också titta så den ser kraftig ut det är i svansroten den har sin fett reserv.

Fråga allt du kommer på från uppfödaren sås om vad den ätit hos honom/henne vad för slags vitaminer och kalk de ger hur ofta m.m.

Det du skall ha med dig är en bra låda typen glasslåda med hål i locket om det finns frigolitlåda att ta med den, det är jättebra om det skulle vara kallt ute eller om du har långt att åka tänk dock att öppna för luft då och då. Om du inte har frigolit kan du ta med handduk att vira runt kartongen och sen snabbt in i en varm bil. Låt inte uppfödare skicka djuren till dig åk gärna lite längre för att få se djuren på plats. Att skicka djur med bussen kan bli mycket stressigt för djuren och man vet aldrig hur lådan blir behandlad och den kan utsättas för kyla och drag.

Om du redan har dabbagamer hemma och detta är en kompis till den, läs mer under fliken karantän.

 

En eller flera

De är inte precis speciellt sociala djur, 2 hanar kan börja bråka om revir  till och med döda varandra, dom lever oftast ensamma i det vilda och träffar bara honor vid parning. I fångenskap skall det gå att ha en hane och hona tillsammans. Flera honor kan gå men det kan finnas revir beteende även hos honor. Det kan gå bra om honorna växt upp med varandra men eftersom det är svårt att könsbestämma dem vid tidig ålder får man räkna med att någon kan vara hane. Hur många dabbagamer man kan ha ihop får man pröva sig fram ifall individerna är samt eller ej. Var beredd med att kunna separera dem och h extra terrarium. Och se till att du har tillräckligt stort terrarium om du skall ha en grupp.

Vid köp av nya djur se gärna till att de har samma ålder om du skall sätta ihop flera. Dels för att en vuxen kan göra en unge illa och dels för att en vuxen kan döda en unge. Av misstag eller dominans. T.ex. så kan den Marockanska arten bli väldigt territorial vid bara 4 månaders ålder.

 

Olika arter

Blanda aldrig olika arter av den anledningen att de kan leva i olika miljöer de har olika kropps språk andra arter kan ha bakterier som inte alls hör hemma på en annan art.

Det kan vara snyggt att göra stort terrarium med grodor ödlor blandat och de lever ju så i naturen, men det skall till ett mycket stort terrarium om man skall kunna efterlikna de olika djurens naturliga bakterieflora för att de inte skall bli sjuka av varandras bakterier och det kan vara svårt att bygga så stort att man kan efterlikna de olika djurens klimat. Många tycker att det fungerar utmärkt men enlig djurskyddsmyndighetens rekommendationer skall djur hållas i ett klimat som är anpassat efter varje djurs behov och till djurhållningsformen.© Copyright Marita L 2005-2020
Website templates