.: Mat och vätska

Vatten

Det finns olika rön om dabbagamen skall ha vatten eller inte, man säger att får dom färsk mat få får dom i sig den halt med vatten de behöver. Tidigare skulle jag sagt att man kan ha en skål med vatten i terrariet. Men ju mer jag läst så skulle jag säga att man inte ska ha det. Det är svårt att hålla rent vattnet och under den perioden jag har haft vatten har jag aldrig sett dabbagamerna dricka ur skålen. Det är bättre att ge sköljda grönsaker, det och vätskan från grönsaken räcker.     

Hibiskus

Mat

Dabbagamen är en stor opportunist vad det gäller födan och kan dra nytta av en rad olika växter med näring. I det vilda består deras diet främst av växter men en och annan insekt slinker också ner, speciellt hos unga djur. Förutom löv, skott så äter de även blommor och frön från många olika växter. Speciellt på våren finns det många saftiga löv och blommor. På sommaren när växterna har torkat och bara de stora växterna med rötter som går djupt ner i marken har löv kvar, så övergår de till att äta frön, rötter och stammar. I några regioner i nord Afrika har man sett dabbagamer klättra upp i akacia träden för att festa på bladen. 

Det är en fördel att basfödan är växter tycker jag som haft andra ödlor. Jag ger samma grönsaker till denna som till mina sköldpaddor och sedan har jag undulatblandning alltid i en skål. Det sägs att man kan ge ärtor, gröna bönor, paprika, broccoli men det måste jag kontrollera lite mer innan jag börjar ge för ni som har sköldpaddor vet att detta inte är en kost att rekommendera till sköldpaddor.

En meny kan se ut så här 60-70% bladväxter, 30-40% av frukt och grönsaker, en skål med fröer linser kan stå framme jämt.

Vitaminer och kalk är också viktigt, jag pudrar maten varannan dag med foderkalk köpt av granngården och varannan dag med Nutrobal. Troligen skall balansen mellan kalcium:fosfor ligga på 2:1 som den gör hos leguaner. Jag har även erbjudit insekter men de har inte visat något intresse för dem, därför ha jag inte provat igen.

Lista nedan är på mat som jag fått tips om att man skal kunna ge:

Endiver sallad
Romansallad
Ruccolasallad
Frisésallad
Rosé sallad
Maskrosblad och blommorna
Smörgåskrasse
Groddar av olika slag (alfalfa, solros etc.)
Klöver (blommor och blad)
Sparris (färsk eller fryst, inte från konservburk)
Squash
Ärter
Majs
Minimajs
Gröna bönor
Sockerärter
Penséer (blomman)
Ringblomma (blomman)
Krasse (blomman)
Hallon
Hibiskus (blommor och blad) tänk dock på att de krukväxter du köper i handeln oftast är besprutade. Så vänta gärna 1 år innan du serverar Hibiskusen)
Gurka (innehåller mest vatten och ingen näring)
Riven morot (inte för ofta)
Morotsblast     

Fröblandning

Vitaminer

Det finns många vitamin preparat på marknaden det gäller att veta vilken man skall välja.

Nutrobal är ett universaltillskott som rekommenderas till landsköldpaddor av många större uppfödare som i t.ex. Sverige och England. Nutrobal rekommenderas också till andra reptiler som dabbagam, skäggagam m.fl. 

 


Nutrobal ska strös med ett tunt lager över maten 3-4 dagar/vecka. Om man använder den nya typen av kombinerad UV/värmelampa räcker det med 1-2 ggr per vecka. 

                                                                                                       innehåll /g

A

500

iu

D3

150

iu

E

20

iu

K

0.05

mg

B1

0.5

mg

B2

0.6

mg

B6

0.3

mg

B12

1.2

ug

C

2.5

mg

Biotin

0.001

mg

Folsyra

0.15

mg

Nicotinic acid

2.5

mg

Pantotensyra

0.5

mg

Kolinkloride

6

mg

Kalcium

208

mg

Fosfor

4.5

mg

Ca:P Förhållande

46:1

 

Natrium

2

mg

Järn

3

mg

Kobolt

0.05

mg

Jod

0.05

mg

Magnesium

1.75

mg

Zink

3

mg

Selen

0.005

mg

Koppar

0.75

mg

Foderkalk

De övriga dagarna pudrar man med foderkalk

Det är viktigt att man inte ger grönsaker med för mycket oxalsyra, det binder kalket i stället för att den tas upp av ödlans kropp, länken nedan visar vilka av de vanligaste grönsakerna som innehåller oxalsyra och ur mycket. Att ge grönsaker med för mycket oxalsyra kan också ge njurskador.

L

© Copyright Marita L 2005-2020
Bild med tillstånd från Deer Fern Farms

Website templates