.: Hygien

Lite om städningen i terrariet

För att bibehålla en frisk ödla är det viktigt att hålla rent i terrariet. I det vilda har djuren mycket större arealer att röra sig över och behöver inge som städar men i fångenskap hänger denna syssla på dig.

Flytta ödlan/ödlorna till en större burk typ kakburk/glasslåda med lufthål eller om du har ett annat terrarium de kan vara i, låt inte städningen ta flera dagar gör allt samma dag så inte ödlorna blir kalla.

Beroende på hur många djur du har i en låda så rekommenderar jag att man gör detta 2-3 gånger per år om man har ett djur. Vid flera kanske rengörningen bör göras oftare. Töm hela terrariet och skrubba allt med en borste och hett vatten och sedan desinficerar allt sedan med ett ytdesifiktionsmedel, sanden kan man köra i ungen i ca 300° i 20-30 minuter eller köp ny sand. (låt sanden svalna innan du lägger det tillbaka i terrariet). Skölja av allt noga efter desinfektionen med vatten.

En gång i månaden kan man plocka ut bara inredningen och skrubba det med en borste och varmt vatten och desinficerar  med ett ytdesinfiktionsmedel finns flera på marknaden, tänk på att skölja av allt efter desinfektionen med vatten. Om du har avtagbara glasdörrar ta dem till badkaret skölj dem med varmt vatten.

Den dagliga städningen känner du redan till att ta bort matrester och bajs.

Städningen tar tid allra hällts den stora städningen och det är tråkigt men det MÅSTE göras och du får en ödla som är frisk och pigg. 


Ett tack till Sandra för lån av bild.

 © Copyright Marita L 2005-2020
Website templates