.: Skelett

För att din dabbagam skall få bibehålla en frisk benstomme finns tre saker den behöver, kalcium, vitamin D och förmågan uppta detta i kroppen. Om du nu inte bor i öknen så måste detta tillföras på konstgjord väg. Förutom rätt kost (som tas upp i ett annat kapitel)  så behövs ett vitaminpreparat och sol. Sol skapar man lättast med en spotlight med vanlig lampa kombinerat med uv-ljusrör. 

Värmekällan behövs för att ödlan är kallblodig och behöver värma sig för att matsmältningen skall fungera. Naturlig sol innehåller UV-B strålning och det är vad som krävs för att vitamin D3 ska tas upp av kroppen och i sin tur påverka kalciumupptaget. Utan UV-B så kan inte kalcium bygga upp benstrukturen man måste ha UV-B belysning som bör stå på minst 12-14 timmar/dag. Utan ultraviolett ljus kan sköldpadda få skador i skelettvävnaden. Man tror också att ljuset har en psykologisk verkan på djurets beteende. Låt lamporna vara släckta till natten.

Vissa grönsaker innehåller även stora halter oxalsyra och det kan bidra med problem med kalciumupptaget. Exempel på grönsaker som har hög oxalsyra halt är spenat, rabarber, betor, persilja m.m. dessa bör man undvika att ge. Oxalsyra inhiberar t.ex.. kalcium absorptionen och ökar därmed också risken för njursten. Bönor innehåller t.ex.. lecitin. Lecitiner är sockerbindande proteiner och agglutinerar (klumpar sig) röda blodceller. De flesta lecitiner från bönor är toxiska (giftiga) och bör undvikas. Lecitinet detoxifieras dock vid kokning. förhållandet kalcium fosfor är dessutom inte bra. © Copyright Marita L 2005-2020
Website templates