.: Terrariet

Att skaffa allt

Det är mycket bra om du kan förbereda terrariet så det är helt klart till nykomlingen kommer, så den inte behöver bli ännu mera stressad av att bo i en liten låda medan du bygger klart.

Då kommer vi till vilken storlek man skall ha på terrariet, du måste minst följa djurbruksverkets föreskrifter om måtten på terrariet. Sedan tycker jag ju större desto bättre djurskyddsmyndighetens rekommendationer tycker jag är lite för litet. Markytan är viktigare för dabbagamer än höjden eftersom de är marklevande. Materialet kan avgöra hur stort du kan bygga och hur kostsamt det kan bli. Jag föredrar själv ett terrarium byggt av plywood eller annat trämaterial före glas. Glasterrarium är snyggt men det blir dyrt om man vill ha stort dessutom tror jag att djuret kan känna sig mer trygg om man inte har insyn från alla håll men det kan dock ordnas om man bygger bergsbakgrund.

Hur mycket materialet till terrariet kostar beror på hur stort du skall bygga och var du köper materialet, så titta runt om du vill komma över bra pris. Hos mig kostade en skiva plywoodskiva ca 300 kr och det gick åt 2 st. en glasskiva som jag lät glasmästaren skära ut kostade 75 kr, nät för ventilationshål i sidorna och ett större uppe i taket ca 50 kr, skruv för att skruva ihop allt och lack 100 kr för att få en yta som kan tåla lite vatten, fast dabbagamen lever ökenliv kan man stryka på lack ett lager. 

Gör en ritning innan du sätter igång, tänk igenom hur du skall komma åt varje dag och även när du rengör terrariet att det blir lätt att komma åt. 

Är du händig kan du även bygga en bakgrund mer om detta kommer under fliken terrariebygge på första sidan kommer inom kort.

Värmelampa
En värmelampa är nödvändigt för att ödlan skall kunna ligga där och sola så att matsmältningen kan komma igång. En 100  w lampa är bra och sockel till det rekommenderar jag en så kallad "grislampa" kan köpas på Granngården för en billig penning. Temperaturen under lampan bör ligga kring 55 grader så pröva dig fram att du hänger lampan i rätt höjd är det för kallt kanske du inte ser till din ödla allt blir det för varm kan den också dra sig tillbaka eller även bränna sig. Temperaturen runt om i terrariet bör ligga kring 30 grader. Natt temperaturen kan ligga kring 20-22 grader.  Tänk på att alltid ha en reservlampa hemma så du snabbt kan byta om den skulle gå sönder. Och kontrollera solplatsen respektive skuggplatsen noga med en termometer. 

Använd inte värmestenar, värmematta eller värmeslingor värmen skall komma uppifrån.

UV-ljus
Denna fråga kommer ofta upp, behöver dabbagamer uv-ljus? svaret är Ja eftersom dabbagamer är herbivorer (växtätare) så är UVB viktigt eftersom de inte får i sig D3-vitamin genom födan. Reptiler som äter andra djur kan få i sig vitamin D3. UVB-strålning bidrar till att djuret av egen kraft kan bilda D3-vitamin som är nödvändig för att djuret ska kunna ta upp kalcium ur födan. Men skulle ha ha ett ödla som är omnivorer (allätare) så skulle jag ha uv i alla fall för att efterlikna naturen så mycket som möjligt.

Det finns en uppsjö uv-lysrör på marknaden jag tänker inte gå in på detta område för mycket för jag är ingen speciallist på detta område. Själv använder jag ett Repti glo 8,0 och i samma ramp finns även ett vanligt dagsrör endast för att få upp lux och efterlikna dag. uv-ljuset skall placeras långt ner ca 30 cm från sandytan för att nå rätt strålning, placeringen kan vara olika beroende på styrkan på rören, det får inte finnas glas emellan då går du miste om effekten. Det finns även UVheatlampor dessa fungerar som både värmekälla och uv de tycks dock vara dyra men har en längre livslängd än uv rören som skall bytas efter 6 månader oavsett de lyser eller ej för det har inte effekten kvar efter 6 månader. Ett märke på UVheatlampor är Powersun från Zoomed eller Mega-Ray, dessa skall dock placeras något högre upp än ovannämnda rör ca 35-40 cm höjd, kontrollera höjden så du har rätt temperatur under lampan. Jag har inte provat dessa lampor själv men de skall vara mycket bra enligt de som använder dem. 

• Lysrörsramp ca 60 cm 420 kr (välj gärna en ramp med plats för 2 rör). 
• Dagsljusrör ca 60 cm 85 kr
• Uv-ljus 60 cm ca 200 kr (skall bytas var 6 månad)
• Timer ca 50 kr
• Termometer med max min och hygrometer ca 135 kr
• Power sun lampa ca 790 kr

De ovannämnda lamporna skall vara på hela dagen och kan vara kopplade till en timer. Under sommarhalvåret kan det vara tänt i ca 14 timmar för att kortas av vinterhalvåret till ca 10-12 timmar. Det samma gäller värmelampan.

Länkar om Uv

Bottenmaterial
Bottenmaterial finns olika tycken och smak, det är svårt att tipsa om rätt material eftersom jag inte provat allt men lite tips att tänka på är:

* Man bör efterstäva det naturliga materialet så grävande ödlor kan gräva

* Det skall vara ofarligt för ödlan

Sist tycker jag man skall se om det är praktiskt för dig, man vill att det skall vara lättstädat. men det skall i första hand vara rätt för ödlan.

Toa-lätt
Toa-lätt kattströ är ett papperspellets jag har inte provat det själv men enligt källor så fungerar det bra . Det är fräscht länge lätt att städa billigt kanske inte så dekorativt. Det gjort av papper och om ödlan skulle få i sig det så kan kroppen lösa upp det. Det kan sprayas om man tycker att det blir för torrt utan att det möglar. Dabbagamer kräver dock torr miljö men de vill även ha en fuktig källa, det kan man lösa genom att ha en låda med fin sand och lite jord.

• Toa-lätt kattströ 55 liter ca 100-150 kr.

Vetekli
Är samma vetekli som vi äter kan köpas på t.ex. granngården. Ofarligt för ödlan att äta det är lätt städat eftersom det klumpar sig, det ger grävmöjligheter det möglar inte så lätt men skall inte utsättas för mycket för fukt, kan damma något därav ge irriterande ögon för djuren.

Matta
Grön matta ser man ofta hos zoo butiker den är lite snygg men det finns nackdelar, ödlan kan fastna med klorna den är svårstädad eftersom den förblir fuktig ett tag innan den tokar, man kan ju ha flera att byta med. Den ger inga grävmöjligheter. För torrt.

Spån/kutter
Kan vara snyggt ger en viss grävmöjlighet men det ger inget mikroklimat och är farligt om ödlan sväljer en bit. Detta skulle jag inte ta som alternativ alls, avstå att använda det.

Bark
Det är snyggt men svårt att hålla rent, dammar, dyrt. Det suger inte riktigt upp vatten utan vattnet lägger sig gärna i botten och då blir det lätt mögel och kan vara grogrunden till bakterier. Jag har sett att viss bark kan färga av sig på djurens hud.

• Reptilbark 8 L ca 100 kr

Sand/jordblandning
Detta kan vara en miljö som är naturlig för dabbagamer de lever delvis i karga miljöer och delvis där det finns jord/sandblandning, det ger bra mikroklimat och grävmöjligheter kostar inte allt för mycket, det kan dra till sig små flugor men då kan man ha för fuktigt, det dammar och kan ge irriterande ögon. Svårt att byta om man inte har en ... till dammsugaren så man bara kan dammsuga upp allt. Se till att ha naturlig sand och inte konstgjord den konstgjorda har vassare kaner och kan orsaka problem och använd gärna ogödslad jord. Har man bara sand så är det lätt städat i veckorna bara sila bort bajset med en kattspade, det ger dock en torrare miljö. Här är det viktigt att ha ett stort fat som man serverar maten på så att ödlan inte får i sig sand och får förstoppning. Har man bara sand så kan man ha en glasslåda eller an kakburk där man har fuktigt substrat så ödlan får mikroklimat.

Tidningspapper
Lättstädat, billigt, kan hålla fukt är inte så säker på att det är ofarligt för ödlan eftersom den går på trycksvärta. Det finns inga grävmöjligheter. Inte snyggt.

Detta är några alternativ men det finns säkert flera.

Växter för torra miljöer

Dabbagamen är ganska hopplös när det gäller att ha växter i terrariet de gräver och flyttar om, men man får prova sig fram. Krukan skulle jag lämna kvar jag planterar även ner lite lecakulor i botten av krukan för att den skall kunna hålla lite vätska kvar. Eftersom jag rekommenderar att inte använda värmematta så blir detta inget problem för växten, däremot så kan den få svårt att rota sig därför lämnar jag den kvar i krukan. 

Nedan några exempel som kan fungera.

Agaves
Aloe
Aspidistra elatior
Beaucarnea recurvata
Brachychiton rupestris
Crassula ovata
Dracaena tex frangrans, Marginata, draco
Gasteria verrucosa
Haworthia minima
Kalanchoe beharensis
Optunia - det finns arter utan taggar
Pachira macrocarpa
Pachypodium lamerei
Yucca elephantipes
Zamioculcas zamii
Zamia pumila

Det är fint med levande växter i terrariet men det kan också vara svårt om man inte hittar balansen så växterna trivs. Idag finns ett stort register på växter gjorda i konstgjorda material som fungerar fint som dekoration.

Sedan är det bara att låta fantasin flöda man kan göra bergsvägg eller bara ha bakgrunden som den är. Det finns vackra stenar att köpa i zooaffärerna som kan fungera som en plats att sola på. Som gömställe så går det bra att ha större välvda korkbitar men det får gärna vara lite fuktigt (men inte blött) i sovhuset. Det kan man lättare göra av en plastburk med ventilationshål och man kan om man vill göra en gång dit av ett dräneringsrör som man fäster i kakburken med tejp. Fyll 1/3 med fuktig sand och sedan för att göra det lite snyggt kan kakburken gömmas till hälften i sanden och dekorera med städstammar eller korkbitar, slängen kan gömmas i sanden. Till bottenmatterial används lämpligast finkornig sand. I det vilda kan dabbagamen gräva tunnlar på 7 meter på ca 3 meters djup så det går åt mycket sand för dom älskar att gräva. Det går att dekorera med växter också fetbladiga suckulenter använder en del men se att de inte är giftiga, själv har jag lite tygblommor. 

 

Bygga terrarier
Det första du behöver göra är en skiss över hur terrariet skall se ut, tänka ut var ventilationshålen skall sitta, storlek på terrariet, nu när du ändå bygger så bygg så pass stort att du inte behöver bygga nytt på ett tag. Det får inte vara för högt dabbagamer är marklevande och det är bättre med markyta än höjd.

Materialen du bör använda skall vara giftfritt så långt det nu går att använda giftfritt.

Material jag använde:

 • 2 skivor plywood ca 1 cm tjock
 • 1 glasskiva för fönster jag valde att använda ett fönster och inte skjutdörrar.
 • Metallnät till ventilationshålen
 • Skruv och spik
 • Brädor till ställning, eftersom jag inte hade bordsytor för terrariet att stå på valde jag att bygga en ställning. Under terrariet bor andra djur.
 • Krokar för armaturer
 • Gångjärn för lucka.
 • Båtlack är visserligen inte giftfri men skapar en bra behandlad yta, lätt att göra ren.

Inredningen

 • Frigolitskivor 3 st varav en något tjockare för den bakre sidan.
 • Cement eller fogmassa.
 • Färg för pigmentering.

Arbetet
Jag tog mig en ordentlig genomtänkare över hur terrariet skulle se ut, hur stort det skulle vara mark, och det skulle t.ex.inte vara för högt för dabbagamer är marklevande jag ville använda materialet till golvyta. Jag skulle ha ett fönster som inte fick sitta för långt ner på framsidan eftersom terrariet skulle innehålla mycket markmaterial för dabbagamen att gräva i. Eftersom jag inte är händig och inte visste hur man byggde skjutdörrar fick det bli en lucka som man öppnade uppåt. Glasskivan beställde jag hos glasmästaren. Jag gjorde en skåra från insida så glasskivan passade. För att det skulle se snyggare ut från framsidan dolde jag kanten med list.

   

  Luckan fästes med 2 gångjärn.

   

När lådan var klar så borrade jag ur ca 4 cm i diameter stora hål på varsin sida långt uppe på kortsidorna, de fick fungera som ventilation. Jag lämnade även en större springa upp på taket som är ca 20 cm bred också för ventilation. Öppningarna täckes med metallnät.

Insidan lackas med ett båtlack som får en tålig yta, tänk på att färgen luktar starkt och måste torka och vädra ur ett par dagar innan man fortsätter med inredningen.

Inredning
Den tjockare frigolitskivan skall vara för den bakre delen av terrariet för att man skall ha mer att karva av. Börja med att mäta ut baksidan och sidorna, skär sedan ut bitarna med en mattkniv. Prova ut bitarna så att de passar förslagsvis kan man dela sidbitarna så de blir lättare att jobba med jag hade svårt att få in hela bitar i terrariet. Limma inte fast bitarna ännu i terrariet.

Fundera ut var du vill ha grottor klipphyllor och andra formationer. limma på med Silicon passande bitar för ändamålet.

Om det blir trångt att arbeta i terrariet ta ut allt och arbeta utanför terrariet. Börja forma hyllor och sidor med olika redskap jag använde kniv, sked. Med facit i handen kanske man skulle ha provat med värmepistol. Man måste veta när man skall sluta annars kan man hålla på att karva i evigheter.

Räkna med att det blir skräpigt.

När man känner att man är nöjd med karvningen så är det dags att forma med cement eller fogmassa. Blanda massan till en jämn inte för tjock eller för tunn massa. Man kan prova att använda pensel eller t.ex. diskborste för att smeta på massan på frigoliten, själv använde jag tillslut händerna, men kom ihåg att använda handskar.

Olika material kan bli olika grov, min bakgrund blev lite för grov men det är första gången jag gör en så jag får vara nöjd. I marknivå eller där du tror att din ödla kan komma att vistas mycket och ev. gräva, lägg på extra med cement eller fogmassa för att hindra att den ev. gräver igenom till frigoliten, längre upp kan man ha ett tunnare skikt.

Färg en smaksak, jag försökte få till en sand/ökenfärg svårt att visa på bild, den ser ljusare ut på bilden än verkligheten. Jag använde en halvblank badrumsfärg vattenlöslig därmed nästan luktfri. Innan färgen torkat kastade jag fin sand lite här ock där, när färgen torkade så "high lightade" jag med mörkbrunt och lax/hudfärgad nyans för att få skuggningar i "berget".

Växterna göt jag fast i botten med cement jag hade kvar.

Sen är det klart att fylla med sand, stenar, stockar, hänga upp värmelampor och uv-ljus på rätt höjd.

 

 

  Nu har det gamla terrariet gjort sitt, dabbagamerna ska få det lite större och äntligen flytta in i vardagsrummet. Jag skall här nedan visa bilder på byggandet. Denna gång har jag valt att arbeta med svart Valchromat skiva. Terrariet blir 160 cm långt 49 cm djup och . Eftersom jag har turen att bo granne med en snickare, hjälpe han mig att såga till alla bitar. Med spikpistol satte jag ihop allt för att sedan skruva fast allt med svart träskruv. Obs förborra hålen och försänkning för skruvhuvudet för att inte spräcka skivan. Till botten och baksida valde jag vanlig MDF som jag hade hemma.

   

  Nu till det roliga, bakgrund. Sist blev det inte så bra valet hur jag skulle göra denna gång blev en annan metod. Jag köpte frigolit skivor 1 cm och 2 cm tjocka. Ritade ut så at en sida var rak andra sidan ett vågmönster. Av en skiva fick jag ut 4 st bitar.

   

  Dessa bitar limmas ihop med silikon. Varvade lie olika med 1 cm och 2 cm tjocka skivor för att få lite olika höjd. När silikonet torkat penslade jag på ca 7-8 lager cement för att få lite mer naturligare. 

   

  Eftersom det är många små smala skrymslen ville jag sprutmåla bakgrunden. Tyvärr hittade jag ingen sandfärg så den fick bli svart. 

Jag är ganska nöjd.

 © Copyright Marita L 2005-2020
Website templates