.: Utanför terrariet

Ska man ha dem ute i rummet springandes fritt? Nej jag tycker inte det det kan stressa upp djuret den har ingen möjlighet att värma sig man kan tycka att den tycker om att vara hos dig, kanske den säker en varm plats de är ju växelvarma. Den kan lätt bli skadad om t.ex. en kruka välter eller man kanske trampar på den m.m. 

Jag tror den mår bäst i sitt terrarium och bygger man ett stort terrarium så behöver inte dabbagamen komma ut och motionera. Man kan bygg en sommarbur för solning ute varma och blåsfria dagar se dock till att det inte blir för varmt, att det finns plats för skugga. Jag har låtit bygga en hopfällbar bur med nät på sidorna. Man får dock se till at hålen i nätet inte är för stora och inte för små. Är de för stora finns risk för rymning är de för små finns risk för att de fastnar med klorna och gör sig illa. Min har dock inte brytt sig at klättra alls på väggarna utan nöjer sig med att sola och njuta av den naturliga solen. Jag "vänjer" min dabbagam vid solen tidigt på sommaren när det är tillräckligt varm för att den inte skall bränna sig i den starka solen.

Får sätta in bild till nästa sommar nu är buren bortplockad för vintern.

Hur man får den "tam" kanske inte häller är så viktigt men man kan försöka vinna ödlans förtroende, skulle man behöva t.ex. klippa klorna eller ta i den av någon annan anledning kan det vara bra att vänja den vid dej men på ödlans villkor. Det kan man göra genom att man håller på i terrariet utan att plocka på själva ödlan. Så småningom (och det kan ta tid kanske månader eller år) locka med något gott vill den inte får man låta det vara till en annan gång. Tillslut upptäcker den att du inte är farlig. 

Ödlor har inte behovet att gosa med dig du kan inte lära den konster. Låt den vara i sitt stora fina terrarium och beskåda den i stället, det är ett mycket intressant djur.  © Copyright Marita L 2005-2020
Website templates