.: Varför en dabbagam

 

Innan du skaffar en dabbagam läs detta 

Varför?

Det kan vara den första frågan att fundera över varför just en dabbagam? Man måste först förstå att detta är inte ett djur som du få så tam att du kan ha den istället för hund eller katt den måste få ha sin tid för sig själv och man kan inte lära den konster du kan inte ha den utanför terrariet allt för länge den behöver värmen. Har du intresse för reptiler? Har du tillräckligt intresse för att ta reda på informationen själv om skötsel? Ja du är ju här nu. Lita inte på allt de säger i zoo butikerna tyvärr så är det inte så många som kan ge rätt information. Du bör absolut lära dig så mycket som möjligt innan du skaffar en ödla läs på flera sidor prata med andra ägare. Se om det finns aktuella böcker jämför vad du fått reda på och använd sunt förnuft.  Är du ung är dina föräldrar lika intresserade du kan komma att tappa intresset då är det bra om föräldrar kan ta ansvaret för att djuret inte blir slit och släng djur.

En ödla är ett bra djur om du är allergisk men du måste tänka på det som finns i terrariet så du tål det också det kan damma.

 

Kostnad

Startkostnad är en sak men sen skall man köpa nya uv rör var 6:e månad byta värmelampor dagslysrör när de går sönder, vintertid är det dyra sallader grönsaker. Annat så som bottenmaterial måste också bytas ut. Vitaminer och kalk tar slut du måste köpa nytt. Veterinärbesök kommer ofta när man har det som tunnast i plånboken och gå till veterinären är inte gratis ca 350-450 kr bara besöket beroende på var i landet man bor sen kanske veterinären måste ta prover. Kommer du ha råd med det

Vad måste du kanske avstå ifrån och vad kan hända

Om du skall resa bort måste du tänka på vem skall ge den mat varje dag? Du kan inte ta med den. Om den blir sjuk har du råd att kosta på veterinärbesök? Bara besöket kan kosta kring 400 kr, det finns försäkringar men man skall komma upp till en viss kostnad för att det skall kunna utnyttjas och då betalar du självrisk. Kommer du vara upptagen av studier jobb kanske du skall vänta med att skaffa djur. 

I Övrig måste du byta underlag med jämn mellanrum ge mat varje dag byta vatten varje dag plocka bort avföring varje dag kolla temperaturen i terrariet regelbundet.

Fundera noga på allt detta innan du skaffar ett djur gör inget förhastat det får djuret lida för och du får förmodligen inte igen pengarna om du måste sälja i andra hand.

Planering

Innan du skaffar allt så ta reda på vad du behöver och inte, det finns lite olika uppfattningar om man frågar en zoobutik eller om du frågar en uppfödare jag skulle rekommendera att du följer uppfödarens råd han/hon har ju trotts allt fått ungar på sina djur och då bör de ju trivas.

Planera så att du har all information innan du köper hem djuret, den kan komma att överleva dig så det är en vän för livet och dens hem hos dig skall förhoppningsvis bli ödlans ända hem. 

Det är mycket bra om du kan förbereda terrariet så det är helt klart till nykomlingen kommer så den inte behöver bli ännu mera stressad av att bo i en liten låda medan du bygger klart.

Har du råd att skaffa allt på samma gång annars avvakta tills du har det. Var terrariet ska så och har det något att stå på undvik att ställa det på golvet där det kan finnas risk fördrag.

 
 © Copyright Marita L 2005-2020
Website templates