Mina andra djur

 

   

.: Vinterdvala

Alla landsköldpaddor går inte i dvala men rysk stäppsköldpadda hör till dom arter som bör dvalas.
I det vilda har det en mycket kort aktiv tid ca 3 månader från April/Maj till Augusti. de är därför programmerade at äta så mycket som möjligt under denna korta tid.
 
Om du inte dvalat din ryss någon gång kan man märka att den går ner i varv och kanske till och med gräver ned sig eller vill inte äta, den behöver inte vara sjuk det kan vara början till lite vila som den vill ha, många sköldpaddor vilar i veckor eller månader det är bara att låta dem vila olika sköldpaddor vilar olika länge, jag har sköldpaddor som kan ligga och vila i månader sommartid fast de har dvalat vintertid, viktmässigt så har de klarat sig bra utan viktminskning och det piggnar till så småningom och börjar äta och vara aktiv som vanligt. 
 
Sjuka, konvalescenter eller magra sköldpaddor ska ej tillåtas gå i dvala! För en frisk sköldpadda är det en fördel om kroppen får en paus under vintern. Man tror att sköldpaddor som normalt dvalar i naturen och ej får dvala i fångenskap blir utbrända och därmed kan få ett kortare liv, men jag vet tyvärr inte om detta stämmer. Men jag har sätt att om man vill ha ungar så går det lite bättre om honan/hanen får gå i dvala, visst får dom ungar ändå men det lyckas bättre.

För en sjuk sköldpadda kan det innebära katastrof att låta den gå i dvala. Under en korrekt genomförd vinterdvala går sköldpaddans ämnesomsättning ner på "lågvarv" och sköldpaddan ska endast förlora ca 1% av sin kroppsvikt per månad under dvala. Om den i stället hålls för varmt så är ämnesomsättningen hela tiden igång. Eftersom sköldpaddan sover och inte äter, kommer den därmed att gå ner kraftigt i vikt. Om den i stället läggs för kallt kan den riskera förfrysningsskador.


Man kan om man är osäker gå till en reptilkunnig veterinär och göra en hälsokontroll innan dvalningen men om du är van att iaktta din ryss så vet du nog också om den är frisk.


Följ dessa råd om du har en frisk ryss som du vill dvala:

• I november brukar jag börja med korta av belysningstiden ca 1 h var annan var tredje dag, fortsätter att ge dem mat som jag brukar och badar som de fått göra tidigare, ca 2 gånger i veckan. Tidigare ville man att sköldpaddorna skulle tömma tarmen helt, men idag har man kommit längre med sin vetskap och tror att bakterierna i tarmen som blir kvar hjälper sköldpaddan när den sedan skall vakna upp efter dvalan. Genom att det finns bakterier kvar i tarmen så kan de genast bryta ner den mat som kommer. 

• I slutet på 3:e veckan sänks temperaturen gradvis genom att man släcker ner några lampor under denna tid till strax under rumstemperatur (16-21 grader) och att belysningen bara är på i ca 6 timmar. Detta i ca 1v.
 
• Veckan därpå så gör jag det på följande sätt: jag går ner med 2-4 grader per dag, när jag inte kommer längre ner utan hjälp från svala rum så använder jag ett kylskåp (jag flyttar då över lådan med sköldpaddan i, som jag gjort i ordning, till kylskåpet). En idealisk temperatur för Ryska stäppsköldpaddor att sova i är +4-5 grader.

• Lådan som jag använder är en grönsaks/fruktlåda från ett kylskåp eller en vanlig plastlåda med höga kanter stor nog att sköldpaddan kan vända sig. Man kan med fördel borra andningshål om lådan har lock (vilket är en fördel) och inreder lådan med planteringsjord och sand. Uppe på allt kan man ha löv eller halm. (det är första gången jag gör på detta sett)

• Lådan bör inte placeras direkt på ett kallt golv. Om man dvala i kylskåp så kan vissa kylskåp ha kalla "golv" lägg då inte lådan direkt på ”bottnet” av kylskåpet då.

• Lådan ska placeras på en plats som håller ca +5 grader. Temperaturen får inte understiga +2 grader, och inte överstiga +8 grader. Ha gärna en digitaltermometer som visar minimum - maximum temperatur och fuktighet hos sköldpaddan i lådan, så har du koll på temperaturen under hela dygnet. Om fuktigheten råder oenigheter vissa påstår 40% eller lägre andra 70% svårt att rekommendera något, själv har jag i år 60% blir det torrt kan man fukta mossa eller lägga fuktat tidningspapper i botten på kylen.

• Om du dvalar i kylskåp se till att öppna kylskåpsdörren minns varje dag det beror lite på hur stort kylskåpet är. Man kan också installera en luftpump i listen av kylskåpet.

• Dvalar du sköldpaddan i en källare eller garage, se till att skadedjur som råttor och möss inte kan komma åt sköldpaddan i lådan.

• En liten (växande) sköldpadda dvalas kortare än vuxna djur, jag har själv inte dvalat ungar ännu, en vuxen rysk stäppsköldpadda kan dvalas i max ca 5½ månader. Ungar under 2 år kan dvalas hälften av vuxnas dvalningstid. 

• Under dvala stör jag sköldpaddan så lite som möjligt, men ibland vill jag göra en vägning för att se att den inte förlorar för mycket vikt. Jag väger varannan till var tredje vecka. Annars så brukar jag de veckor jag ej väger peta lite lätt på ett ben eller huvud för att se att jag får en liten reaktion. Man kan också regelbundet kontrollera att inte sköldpaddan har urinerat då bör man avbryta dvalningen pga. risk för uttorkning. Men detta har aldrig hänt mina.

• När dvalan ska avslutas så gör jag i omvänd ordning att jag låter det bli 2-4 grader varmare i lådan per dag. Låt den därefter bada och dricka. Om allt har gått bra under dvalan bör sköldpaddan komma igång med att äta efter max en vecka.


Om sköldpaddan vaknar under dvalan kan det vara något som är fel se till att sköldpaddan omgående har tillgång till värme för uppvärmning av kroppen men tar det sakta. Försök inte dvala ner den igen!


Visst känns det obehagligt att dvala sin sköldpadda första gången, men om man är säker på att den är 100 % frisk, har tidigare under året fått mat, vitaminer och UV-ljus efter konstens alla regler. Och att man låtit den tömma magen ordentligt innan, så är risken mycket liten att den skall dö för dig. Viktigt är också att hålla temperaturerna.
 

I det vilda dvalar ryska stäppsköldpaddor i 9 månader per år, men i fångenskap ca 4-5 månader. Ungar kan dvalas på liknande sätt men kortare tid hälften av de vuxnas tid. November är en bra tid att börja dvalningen. 
 
© Copyright Marita L 2003-2020
Website templates