Mina andra djur

 

   

.: Frågor

Dessa frågor och svar gäller framförallt den Ryska stäppsköldpaddan

 • Hur ofta ska jag bada min sköldpadda?

Svar: Vuxna djur behöver bada ca 20 minuter minst 2 gånger i veckan, men ungar har mindre vätskereserv och behöver ett bad på 10 minuter varje dag.

 • Vad är det vita i avföringen? 

Svar: Det vita är urinsyra helt normalt så länge det inte luktar starkt.

 

 • Behöver jag ge kalcium?

Svar: Ja, kalcium är mycket viktigt för tillväxten. Utan kalciumtillskott kan sköldpaddan få buckligt och pyramidformat skal. Ge kalcium var annan dag.

 • Ska man ge vitaminer? 

Svar: Ja, vitamin D är mycket viktigt men ge inte ren vitamin välj ett bra universaltillskott. Ge vitaminer var annan dag.

 

 • Behöver man ha uv-ljus till sköldpaddor och vad för sorts värme ska dom ha? 

Svar: uv-ljus skall dom absolut ha för att kunna tillgodose sig D vitaminer. Värme ska komma uppifrån, då värmemattor eller värmestenar ger en onaturlig uppvärmning för sköldpaddor.

 • Skall man smörja skalet med t.ex. olja eller tvätta med tvål?

Svar: Använd inte olja eller andra medel för rengörning eller för att få skalet att skina. Man täpper igen porerna i skalet.

 • Är det normalt att skinnet flagnar på benen? 

Svar: Sköldpaddan ömsar när den växer det är normalt så länge inte huden är rödaktig och luktar illa då kan det vara infekterat.  

 • Hur gammal är min sköldpadda, kan man räkna "årsringar"? 

Svar: Årsringar kan inte räknas på sköldpaddor för att få fram åldern. Sköldpaddor växer fort om man ger dem för mycket att äta så det är mycket svårt att genom storleken gissa en ålder. Så det är svårt att veta ålder om man inte vet när den kläcktes.  

 • Hur gammal kan en sköldpadda bli? 

Svar: Det är det ingen som riktigt vet säkert men man tror mellan 50-100 år. Sveriges hittills kända grekiska landsköldpadda är 80 år.

 • Vad ska jag ha för bottenmaterial? 

Svar: Idag rekommenderas att man har en blandning av jord/sand 50/50. Andra material som enbart sand, grus eller reptilbark har en uttorkande effekt eller dammar och irriterar ögon och hud.

 • Skall man ha terrarium till sköldpaddan? 

Svar: Ett bra material att bygga en låda av är t.ex. plywood. Glasterrarium skall undvikas, det blir bättre luftcirkulation i en trälåda och glaset i ett terrarium kan göra sköldpaddan lite förvirrad. (i hopp om att den skall komma ut står den och krafsar eller går längst med glaset).

 • Hur vet jag vad det är för kön på min sköldpadda? 

Svar: Hanen har längre svans än honan och han bär den oftast upplagd på sidan det kan man tydligt se på vuxna djur. Ungar kan vara svårare att könsbestämma men man kan gissa att en unge som bär svansen åt sidan är en hane. Om man vet vilken temperatur det har varit för äggen i kläckaren så kan det också vara till eventuell hjälp.

 • Kan jag ha sköldpadda fast jag bor i lägenhet?

Svar: Visst går det bra men jag rekommenderar starkt att om man bor i lägenhet försöka bygga en ute låda på balkongen så att sköldpaddan får riktig sol och möjlighet att gräva ordentligt. Annars är det bara att gå ut med den så ofta som möjligt. Ju mer av riktig sol och mat desto bättre mår din sköldpadda.

 • Vad ska jag ge för mat och hur mycket? 

Svar: Sommartid finns det en uppsjö av vilda växter att plocka till sin sköldpadda, här är några exempel. Maskros, klöver, groblad, vinranka (blad), jordgubbe (blad) m.m. Vintertid ger man allt i sallads väg utom isbergsallad, t.ex. ruccola, roman, Ekbladsallad m.m. man kan också ge skotten på Optunia kaktus och blommor och blad från hibiskus. Komplettera gärna med hö. En vuxen sköldpadda kan man låta äta lite längre och ge lite mer ca en näve med blommor och blad. Ungar ger jag bara ca 1 gram mat. Ge mat varje dag. Ryska stäppsköldpaddor är vegetarianer så ge aldrig t.ex. katt- eller hundmat.

 •  Kan jag låta min sköldpadda gå på golvet? 

Svar: Ja en kortare tid men det är inget jag rekommenderar. Risken för faror, kyla och drag blir större. Låt inte din sköldpadda leva på golvet. Risken för missbildade fötter är mycket stor, underlaget är för hårt att gå på.

 • Behöver min sköldpadda en vän? 

Svar: Ryska stäppsköldpaddor trivs bra ensamma men i det vilda kan man också se att dom har ett visst socialt beteende. Om du funderar på att skaffa en till skall du tänka på att har du en hane så skaffa gärna flera honor. Hanens uppvaktande är ganska hårdhänt för en hona så ha gärna flera honor till en hane. Och en hane till om du redan har en går oftast inte alls. Två honor däremot brukar gå bra. OBS blanda aldrig rysk stäppsköldpadda med andra arter.

 • Behöver man klippa deras klor?

Svar: Klorna på ryssen är lite längre och kraftigare på framtassarna. På baktassarna är klorna lite tunnare och kortare och kan ha tendens till att växa i en liten böjd form. I det vilda brukar dom gräva flitigt och på så sätt slipa ner sina klor på framtassarna. Klorna på baktassarna slipas ner när dom går i den karga miljön. I fångenskap får inte sköldpaddan samma möjlighet att slipa ner sina klor så vi får hjälpa till med att klippa dem, det gör man enklast med en klotång för hundar. Man kan tydligt se pulpan i klon (vissa klor kan vara mörkare då blir det svårare) och man klipper nedanför pulpan. År man osäker så kan man klippa lite i taget. Om klon är lång och pulpan är långt ut så klipp lite oftare så drar sig pulpan tillbaka. Fel utfodring kan också vara orsaken att klorna växer fort.

 

 • Min sköldpadda har för lång "näbb" vad ska jag göra? 

Svar: Det finns möjlighet att slipa ned näbben själv med en nagelfil eller med en liten elektronisk slipmaskin, annars tar du den till en veterinär. Anledning att den är för lång är fel kost. Se över kosten.

 • Måste man dvala sin sköldpadda? 

Svar: Rysk stäppsköldpadda hör till den art som i det vildar går i dvala och jag tycker att man skall ge den samma möjlighet i fångenskap också.

 

 • Min sköldpadda äter inte den bara sover? 

Svar: Den kan ha kommit in i en viloperiod. Du kanske har för mörkt eller kallt i lådan. Om sköldpaddan är nyligen införskaffad så kan det bero på det. Det kan ta allt från någon dag till ett par veckor innan den vill äta normalt. Vuxna djur har ett bra fettlager så dom klarar sig under den perioden. Fortsätt ge den mat och ta bort efter dagens slut om den inte äter. Se till att bada den 2 gånger i veckan, uttorkning är ett större hot. Om det finns annan symptom som bubblor i näsan pipande ljud vid andning ta den till en veterinär.

 


 
© Copyright Marita L 2003-2020  

Website templates