.: Välkommen till sidan om Afrikansk pygméigelkott

Igelkottar som husdjur är ganska nytt i Sverige men i andra länder som i England, Canada och USA så är igelkotten nästan lika vanliga husdjur som marsvin och men har bara funnits som husdjur sedan 1990-talet. Vi skall tillägga att detta gäller nu bara Afrikansk pygméigelkott (Atelerix albiventris) att ta in en svensk igelkott och ha den som husdjur är förbjudet enligt lag i Sverige. 

Hemiechinus Atelerix Paraechinus Erinaceus
H. auritus A. albiventris P. aethiopicus E. amurensis
H. collaris A. algirus P. hypomelas E. concolor
H. dauuricus A. frontalis P. micropus E. europeaus

H. hughi

A. sclateri P. nudiventris E. roumanicus

De djur som hålls som husdjur är främst:

Atelerix albiventris/ Atelerix algirus - Afrikansk pygméigelkott (vanligaste arten i Sverige)

Hemiechinus auritus - Långörad eller egyptisk igelkott (finns några enstaka i Sverige men fungerar bra som tamigelkott)

Hemiechinus collaris - Hardwicke's Hedgehog eller Collared Hedgehog (hittar inget svenskt namn)

Atelerix frontalis - Sydafrikansk eller svart maskad igelkott (finns några enstaka i Sverige)

En del arter som importeras passar inte alls för att ha som husdjur de kan ha svår skötsel eller kan vara aggressiva kontrollera med uppfödare i Sverige eller i andra länder, oftast så ligger både England och USA före med information ang. andra igelkottsarter. Kontrollera detta innan du skaffar en igelkott.

Igelkotten är ett aktivt djur, den är vaken både kväll som natt men har dock sin aktiva tid vid skymning och natten lite som katter. Igelkottar är nyfikna i sin natur och snälla, de går att få dem mer eller mindre rumsrena om dom vill bli Pottränade, inte alla igelkottar vill detta. Igelkotten upplevs kanske som taggig men bara om den blir skrämd och rullar ihop sig då känns den taggig. 

Afrikanska pygméigelkotten blir kring 500-700 gram och ca 15 cm från nos till svans. Och med rätt skötsel och diet så lever det kring 4-7 års ålder. Taggarna är ca 1,5-2,5 cm och består av ca 6000 st. bli inte orolig om du hittar taggar, igelkottar tappar taggar och det är normalt, speciellt yngre djur som skall byta ut sina taggar till nya. Detta skall dock inte förväxlas med ev. sjukdomar där igelkotten kan tappa så mycket taggar att de får kala fläckar. De finns mellan 36-44 st. sylvassa tänder i denna söta mun och under de 4 första månaderna när de fått tänder så är det mjölktänder de har. Och blir den arg eller rädd så kan den bitas också och det kan göra ont om det är ett vuxet djur.

Den Afrikanska pygméigelkotten har 5 tår på framfoten och fyra tår på bakfoten. Den är resultatet av 2 arter igelkottar, den vitmagade (Atelerix albiventris) och Algerisk igelkott (Atelerix algirus) båda dessa arter lever i Afrika. Den vitmagade hittar man på stäpperna och på savannen i centrala Afrika medan den Algeriska hittas på den nordvästra kontinenten mot Medelhavskusten. Den finns även i södra Spanien och frankrike. Deras territorium brukar vara på ett område på ca 200-300 m runt sitt bohål.

I det vilda är igelkotten insektsätare men äter även ormar, fågelägg, fågelungar, frukt, rötter ja det verkar inte finnas gränser över vad det äter. En del tror att igelkottar gräver mycket, dom tycker om mörka svala hålor men de består av andra djurs övergivna hålor skulle igelkotten inte hitta en sådan håla så hittar den sig en sval plats mellan t.ex. stenar eller under löv där dom kan sova, hibernera och föda upp sina ungar. Man läser ofta i böcker att igelkottar är ensamvargar och att man inte kan ha flera ihop, man kan ha flera honor ihop men bör inte ha hanar tillsammans med andra hanar eller honor.

Hur är det då att ha en igelkott som husdjur vad ska jag förvänta mig?

Som vi tidigare nämnde så är de aktiva på kvällen och natten så de är inte aktiva på dagen då sover de bara. Ska man ha dem i samma rum som man sover så kan man störas av att de springer i sitt hjul eller håller på med andra aktiviteter. Man ska ha stort utrymmer för den att springa på i ett ev. rum gärna nattetid. När de springer i sitt hjul så brukar de även bajsa en del och då blir det till att göra rent hjulet en gång om dagen ev. tvätta tassarna beroende på om de blivit smutsiga. Annars så räcker det att göra rent buren 1 gång/vecka. Man ger mat och nytt vatten varje dag. Man kan inte lämna dem över helgen om man åker bort, se då till att någon kommer över och matar den istället för att ta med den på en resa över en helg. Ska man vara borta längre så kan man ta med den.

Det går alldeles utmärkt att gosa med dem ju mer du ha den uppe på kvällen i knät ju mer van blir den och fäller inte upp taggarna, men låt den också och vara ifred dagtid den har ju varit aktiv hela natten. Prata med någon som redan har igelkott så du inte får överraskningar.

 © Copyright Marita Lindqvist 2004-2020
Website templates