.: Bolåda

Enligt jordbruksverket skall Afrikansk pygméigelkott ha en stor yta det finns ännu i dagsläge inget bestämt hur mycket yta de skall ha som husdjur så måtten följer det som man vill att djurparker skall ha och det rör sig om minst 20 kvm och 2 kvm per djur, man måste med andra ord låta igelkotten springa löst i rummet så mycket som möjligt. 

Jordbruksverkets föreskrifter SJVFS 2003:77 Saknr L 108 för igelkottar

12 § Tropiska arter får hållas inomhus året runt.
13 § Arter som naturligt lever i kallt klimat får hållas enbart utomhus
med tillgång till bolåda.
14 § Utrymmeskrav enligt följande:
Inomhusutrymme med visning: 2 m²/individ, dock minst 20 m²
Stall/nattkvarter: 2 m²/individ, dock minst 6 m²

 

Så den största kaninbur skulle nog passa men med en öppning för utgång. Om man är händig så kan man bygga en låda i plywood och lägga en vaxduk i botten. Placera lådan dragfritt och i en temperatur mellan 24-30 grader håll noga koll på temperaturen så det inte blir för kallt eller varm (minimum 21,5 grader). I det vilda sover den afrikanska pygméigelkotten på dagen för att undvika värmen. Som bottenmaterial har jag klumpfri kattsand. Afrikansk pygméigelkottar "tvättar" sig emellanåt genom att ta sig ett sandbad så man kan prova det genom att ha en plastlåda typ glasslåda med sand i för att se om din kotte skulle gilla det. Klipp ur en bit i sidan så att igelkotten lätt kan komma i och ur lådan och använd t.ex. fil reptilsand, ta inte sand utifrån eftersom den sanden kan innehålla kvalster.

     

Låda för sandbad

Stort hjul att springa i

Lätt att göra rent, inga skador

Eget bygge, bestäm storleken själv

Ett hamsterhjul av den största storleken (30 cm i diameter) det finns hjul som är av plast men har inte hittat så stort. Många tycker är bra med plast hjulet för att igelkotten inte skall falla ner med tassen i en som är gjort av metallgaller men eftersom igelkotten gärna bajsar när den springer så tycker jag att metallgallerhjul kan vara en lösning och så kan man ha ett fat med toalettsand under hjulet. Eller prova att klä hjulet med trapphalkskydd som man kan köpa billigt på Biltema på så sätt trampar inte igelkotten "snett" och samtidigt så blir klorna slipade, eller vaxduk som bilden ovan visar.

En vattenflaska eller vattenskål (flaskan är dock att rekommendera) skall finnas och en matskål med diametern mellan 7-15 cm och inte högre kanter än 7 cm. Och även ett hus med bomaterial samma bomaterial som för hamster, en fleecemössa gillar de att krypa in i. Om möjligheten finns så ha gärna en bolådan lite högre kanter så att man kan ha hyllor som igelkotten kan klättra på. 

Leksaker är bra att aktivera din kotte med det finns en uppsjö på marknaden men en aktivitetsboll som man lägger godis i är mycket bra då får dom motion också, sedan tycker dom om att springa i rör men variera rören efter 2-3 veckor annars blir det tråkigt. 

I rummet där igelkotten skall bo så får man tänka på att det inte är för höga ljudnivåer för igelkotten är känslig mot ljud. Det kan då vara ljud från klirrande glas vissa radio- och tvfrekvenser. Försök att undvika att ha bolådan i samma rum där man misstänker att det kan förekomma sådana ljud.

När nu din nya familjemedlem kommer hem låt den få vara ifred i sitt nya hem, i vissa böcker rekommenderar att man ger igelkotten ett bad för att avlägsna ev. kvalster och löss men att avvaktar med badet för att inte stressa upp djuret och låta den bli hemmastad först är inte så tokigt.

Hemmagjord labyrint för sena aktiviteter.

Utomhus

Du kan ta din igelkott på promenad ute men tänk då att skall vara rätt temperatur och inte för blåsigt och att du har ständig uppsikt på din igelkott. Tänk på att de är nattaktiva och ljusa dagen kan bli jobbigt för dem, men en utevistelse ibland är ok.

 Skötsel

Det är inte så mycket som behöver göras med igelkottar. Ibland bör man klippa klorna och det gör man med en mindre klosax som kan köpas i zooaffärer och man klipper på samma sätt som med hundar, klipp längst ut på klon och aktar pulpan som brukar synas väl som en rosa eller mörk skugga i klon. Man kan behöva vara två vid kloklippning, en som håller i igelkotten och en som klipper. Det är bra att ha alunstift (blodstoppande finns på apoteket) hemma ifall man skulle klippa fel så kan man stoppa blodflödet med det. Många igelkottar rullar ihop sig när man skall klippa klorna och då kan det vara bra med ett bad i ljummet vatten, vid bad så rullar igelkotten nästan alltid ut sig. Vänj din igelkott vid att du tar och fixar lite med dens klor och tassar så kanske den inte blir så rädd om du behöver klippa klorna.

Byt i bolådan ca var 3:e dag ta bort avföring om det finns de övriga dagarna. Desinficera gärna lådan med jämna mellanrum. Om du skall åka bort så klarar sig en vuxen igelkott ca 1 dag skall du vara borta längre så måste du ordna att någon ser efter den, ger den mat färskt vatten byter i bolådan och låter den få sin dagliga motion.

Bad

Börja med att hälla upp vatten i en balja utan schampo man kan ha i lite matolja så badet inte torkar ur huden, temperaturen skall vara kring 35,5 grader (kottens kroppstemperatur) och inte djupare än 5 cm. Placera igelkotten i badet men håll den med en hand. Man får ta det varsamt och hålla igelkotten i ett löst men fast grepp för den kommer förmodligen att sprattla. Med den andra handen så blöt igelkotten ordentligt och glöm inte huvudet men akta så det inte kommer badvatten i öron, ögon, nos, man kan ha en liten kopp som man häller med. Man kan använda en mjuk hårborste och borsta från huvudet till svansen. 

Efter badet kommer det viktigaste att torka igelkotten. Linda in den i en handduk och lått den ligga i handduken till den mer eller mindre är torr nu är det extra viktigt att inte utsätta kotten för kall luft eller drag. 

Hur ofta man skall bada igelkotten är lite olika på vem man frågar men det är inte direkt smutsiga djur så det kanske man får känna sig fram, men kanske 1-2 gånger i månaden.

Toaletträning

Först skall man komma ihåg att träna en igelkott att bli rumsren är på igelkottens intresse att vara med i denna träning vill den inte ja då går det inte, så alla kottar blir inte rumsrena. Bara för att din igelkott inte är intresserad av toalettlådan så behöver det inte betyda att den inte är intresserad att lära sig vissa igelkottar förstår detta ganska fort andra behöver lite mer tid på sig så ha tålamod. Placera toalettlådan där du vill ha den, när igelkotten bajsar så placera bajset i toalettlådan och visa sedan var bajset till igelkotten någon annan disciplin får inte finnas det kan ge en negativ effekt på igelkotten. Om igelkotten fortsätter med att ignorera lådan och gör sina behov någon annan stans flytta då toalett lådan dit. I det flesta fall tar det kortare tid att få igelkotten rumsren än en hundvalp eller kattunge i bästa fall på 2-3 dagar.

 © Copyright Marita Lindqvist 2004-2020
Website templates