.: Förstå färger    

Igelkottens genetiska färger har kommit långt på de senaste 10 åren. För närvarande finns det 92 färger inom två artgrupper vitbukade och Algeriska. För att förstå varför det finns två grupper så måste man förstå genetiken hos den inhemska arten. De inhemska arterna som finns i nord Amerika, syd Amerika delar av Europa och japan är en korsning av två olika arter av afrikansk pygméigelkottar den vitbukade (Atelerix albiventris) och den Algeriska (Atelerix algirus).

När man mixade de två arterna så fick man igen större skillnad i utseendet det blev att A. albiventris ibland kan se ut som A. algirus, färggenerna mixade sig inte. Men att göra en sida om färgerna är svårt så vi har fått låna bilder av Amerikanska och engelska  kollegor för att göra det lite lättare.

Det man i första han ska titta på är färgen på taggarna är den enfärgad eller randig? Därefter kan man titta på ögon färgen färgen på nosen, hudfärgen, ansiktsmasken. Man säger att det finns 15 dominanta standard färger från  svart till aprikos, detta är Standard färger för båda underarterna och den blandades inte vid en korsning.

Ansiktsmask av den Algeriska underarten

Den typiska ansiktsmasken för den Algeriska igelkotten är en färgning över kindbenen som man kan se i bilderna ovanför. Färgen kan variera från standard till aprikos. markeringen under kindbenen stäcker sig en bit bakåt och under ögat.

Vitbukad standardmask: färg, taggar, nos och ögon     

Den vänstra bilden ovanför är en karateristisk mask för den svarta eller salt och peppar (S&P) färgade vitbukade igelkotten. S&P färgade har blivit något uttunnad i färgerna och kallas för choklad de ger en fin ljusbrun toning, ansisktsmasken på den ljusa choklad ser man i bilden överst till höger där ansisktsmasken knappt är synlig. Bilden under visar toning från S&P till choklad. 

Färgen på igelkotten beror inte bara på taggarnas färg utan på huden , ögonen, nosen och bandningen på taggarna.

Färgen på igelkottens skinn i skulderbladsregionen är färgen på igelkotten. Mörkare skinn ton brukar också ge faktorer för färgen på nosen och ögonen och resten av skinnet.

Albino

Albino igelkotten skiljer sig eftersom den saknad gener på färgpigmentet melanin. Den saknar ansiktsmask och har Gul/kräm färgade taggar till vita, pälsen är vit och ögonen och nosen är rosa. Om en albino paras med en i standard färg blir ungarna förmodligen standard färgade, ungarna kommer att bära med sig albino gener men för att få albino ungar måste både honan och hanen ha albino gener.

Den aprikosfärgade

Denna färg är den ena muterade färgen bland Afrikanska pygméigelkottar. Aprikosfärgade kan delas i aprikos och ljus aprikos. Den saknar hel ansiktsmask den har orange/rosa taggar nosen är rosa och ögonen är rubinröda, om du har en ljus igelkott som saknar ansiktsmask och inte har rubin röda ögon och rosa nos så har du troligen en ljusbrun. 

 

Snowflake

Taggar som är bandade och obandade ger en färg som kallas snowflake, den extrema snowflake är vit med mörka ögon.

Taggarna från en albino är obandade och har ingen färg

Flera färger

 

Dessa fantastiska taggar

Igelkottens taggar är till för att främst skydda sig mot rovdjur men har även en annan betydelse, igelkottar är nämligen duktiga klättrare men likt katter tar det sig inte alltid ner igen. Om dom inte kan klättra ner igen så rullar dom ihop sig som en boll och faller och låter taggarna ta emot fallet som stötdämpare. Man har sett igelkottar falla 20 meter utan att skada sig men det är inget att rekommendera att prova.

Igelkottar är också kända att jaga ormar här kommer taggarna väl till pass igen. Först biter igelkotten ormen och sedan kör han huvudtaggarna  i ormen och ormen dör.

6000 taggar pryder detta vackra djur och varje tagg är försedd med en luftficka. Denna luftfika får taggarna att vara lätta, solida och går inte så lätt sönder. När igelkotten inte är rädd så är han så otroligt mjuk och gosig och det tror man inte han har en mjuk varm mage och även ovansidan blir mjuk när han lägger ner taggarna.

 

Taggen sitter fast i en "fot" liknande fäste och fästs sedan under huden i muskler av en lite boll liknande fäste (se bild). Andra änden av taggen är något bakåt böjd för att få den maximala försvaret om något rovdjur skulle få för sig att äta den till lunch. 

Vid en attack så är det 2 stora muskler på ryggen som spänns och taggarna hamnar i upprätt läge. När dessa muskler är sammandragna så dras de emot den boll liknande basen av varje tagg, eftersom muskeln drar varje tag åt olika håll så hamnar taggarna i lite korsat läge och ger igelkotten en skyddande barriär. 

När han är rädd så rullar han sig till en boll men han gör även små hopp/studs så är faran nära så får den sig ett stick vid detta små studs.

 

Bilden är lånad från Gotlands länsmuseum med tillstånd.

 

Mer om färger     

Igelkottars färg är inte annorlunda jämfört med andra däggdjur. Målet med denna sida är att använda standard färg och genetik för att förklara arvsmassan hos igelkottar. Den genetiska standardfärgen härstammar från den grupp som kontrollerar basfärgen hos de flesta däggdjur: den underliggande faktorn skapar ofta dessa vanliga mönster och är oftast liknande mellan olika arter. 

Ingen av färgkombinationerna hos igelkotten är ny, man har forskat med den genen hos andra däggdjur. De olika karaktärsdragen blev observerade i arvsmassan hos igelkottens gener så som t.ex. dominans. 

Det finns fortfarande många olösta detaljer kvar ang. arvsmassa och färgsättning och det kommer att ta flera år att få svar på dessa frågor men under denna period kan vi visa hur det kan se ut med färgsättningen.

De generella färgkombinationer kan ses i tabellen nedan.

Källa A: Agouti Gen 

Anlag

Foto

Beskrivning

Aw

Den vanliga agoutimönstret där håret (på igelkotten taggarna) över ryggen är bandade men håret på magen är vit. Denna färgkombination kallas oftast vitbukad agouti. Detta är den enda agoutimönstrade som finns i Central Afrika och Algerisk igelkottar.

Foto från Atlantis Hedgehogs


Källa B: Brun Gen

Anlag

Foto

Beskrivning

B

Standard: Fullt med melanin. Hos agoutimönstrade menas att den mörka färgen på hårstrå (taggen) är sluten (mörkaste bruna färgen hos däggdjur är oftast svart). Hos igelkottar är färgen längst med vit-ljus-mörk-ljus vit: basen och tippen på taggen är oftast också färgad.

Foto från Hedgehogs in space

b

Kanel: En blekt version av melanin. Den här genen bleker en standardsluten färg (mörk brun, svart) till en ljuskanelbrun färg. Den brukar förväxlas med choklad, brun och cinnicots (choklad och brun är ljusare variant av standard medan cinnicots är en av kanel och aprikos)

Foto från Hedgehogs in space

br

Aprikos: Ytterligare en blekning av melanin; ögonen har här fått en rubinfärg. Trots att det är ovanligt att anlag B producerar rubinfärgade ögon så pekar data på att aprikosa anlag har anlag av kanel. Banden är väldigt bleka med en dragning till orange, de har vanligtvis lite pigment i huden.

Fotot från Hedgehogs in spaceKälla C: Albino Gen

Anlag

Foto

Beskrivning

C

Ingen albino.

 

 

Foto från Atlantis Hedgehogs

c

Albinism. Pga. av ett fel i sekvensen som kodar för ett avgörande steg tidigt i biokemins bana av melanin produktion, kan vilken igelkott som helst med cc anlag bli albino, den kommer inte att producera melanin. Detta är inte samma sak som vit.

Foto från Atlantis HedgehogsKälla D: 'Ljus blå' Gen

Anlag

Foto

Beskrivning

D

Inte ljusblå.

 

 

Foto från Atlantis Hedgehogs

d

Har en blek tillsats av melanin. Denna gen är när färgen får en homogen blek färg, den ljusa sigillen blir blå-svart (sot), kanel blir mus-grå (silver), och aprikos till ljusgul eller ljus gulbrun färg. Igelkotten på bilden är också en Silver-kol och den kända gen typen är BbddRr.

Foto från Atlantis HedgehogsKälla R: Roan (Snowflake) Gen

Anlag

Foto

Beskrivning

R

Dominant anlag. "Roan" är en term som används när man beskriver färgmönstringen med vit päls (taggar) blandade med normal färgadpäls (taggar).

Foto från Atlantis Hedgehogs

r

Ingen "roaning" (rr gen som inte producerar snowflake, vit, eller dubbel vit=100% obandade taggar ). Det finns troligen några obandade vita taggar på igelkottens rygg och nacke men utan "roan" gen så kommer det bara att finnas ca 10% av vita så då är det ingen  "roan".

Foto från Atlantis Hedgehogs

rn

Med recessiva anlag. Igelkottar med "roan" färgmönster är så kallade Snowflakes, vit, och dubbelvit beroende på nivån av färgmönstret. Läs mer om "Roaning"

Foto från Atlantis HedgehogsKälla T: Tobiano (Pinto) Gen

Anlag

Foto

Beskrivning

T

Pintofläckig (Vita taggar och skinn). Standarden av perfekt Pinto är en en mönstrad så kallad papillon. Detta mönster är symetriskt uppifrån och ger ett mönster i form av en fjärils vingar. De flesta pinto är inte papillon utan har en fläck på sidan eller bak.
Foto från Hedgehogs by Vickie

t

Inte Pinto fläckig.

 

 

Foto från Atlantis HedgehogsAndra färger

Anlag

Foto

Beskrivning

--

Confetti: Igelkotten på bilden är endast delvis Confetti: ca 50% av hennes bandade taggar har bara en liten fläck i stället för band runt om taggen. (hennes taggar på huvudet har fläcken längst fram medan hennes taggar på kroppen har fläcken längst ner på taggarna). Så att ha fläckar på taggarna istället för band kallas Confetti.

Foto från Atlantis Hedgehogs

--

Trefärgad: Inte ännu etablerad som en egen färg: Detta kan orsakas av många faktorer och visar inget speciellt mönster. Det är oftast ett område där olika bas färger inte blandades och i många fall bleknar bort när djuret uppnått vuxen ålder. 


Foto från Antigone Means-Burleson Hedgehog valleyy

--

Ingen bild

Dalmatin: Denna mutation har bara sets en gång då hos en igelkott som fick namnet Pongo. Längre ner i blodslinjen hittade man en hona med en vit ring i nacken. Troligen så har detta gen modifierat om pintogenen eller va en mutation av sig själv.

 

 

Flera färger Hedgehog valley


Bilder lånade med tillstånd av www.african-pygmy-hedgehog.com, www.hedgehogsbyvickie.com, www.hedgehogvalley.com, Hedgehogs in space och Atlantis Hedgehogs


© Copyright Marita Lindqvist 2004-2020
Website templates