.: Förstå din igelkott

Ljud:

 

Mjukt spinnande och visslande ljud:
Ett tecken på belåtenhet.
Puffande:
Missnöjd, osäkerhet
Fnysande eller nysande:
Oftast tillsamman med puffande ljud och betyder då missnöje osäkerhet.
Väsande och klickande:
Betyder "gå bort jag är rädd eller jag är trött på dig".
Snuffsande:
Lycklig kollar upp saker och ting. 
Kvitter eller knorrande:
Oftast hanar när dom föder upp och sköter ungar.
Skrik:
Fysisk smärta eller rädsla..
Ljud under sömn: Tro det eller ej men en del igelkottar snarkar! Som hundar och katter så kan dom i drömmar pipa, sniffa och snuffsa.

 

Kroppsspråk:

 

Ihop rullad som en boll: Rädd

Taggarna upprätta: över hela kroppen, rädd eller missnöjd. På huvudet, osäker försiktig. Taggar som ligger ner, allt är bra och den känner sig trygg och säker.

Självsmörjelse:
Om din igelkott luktar något som den tycker om eller en doft som han inte känner till som läder eller parfym m.m. så kommer han få skum vid munnen och sedan stryka den på sin rygg skuldra. För att få så mycket av detta skum som möjlig på sin rygg kan igelkotten agerar så ivrigt att han tappar balansen och ramlar. En del igelkottar kan vara så inne i detta beteende så dom inte märker omgivningen. Det är inte riktigt säkert varför igelkotten gör på detta vis men man ser att det är vanligare hos hanar än honor. En enkel förklaring kan vara att igelkotten försöker komma ihåg lukten genom att blanda den med sitt saliv och sedan smörja den på taggarna. Hur det än är så är det ett normalt beteende. 

Cirkulation:
Detta beteende förstår jag inte men det är hur som helst bra motion. Cirkulationen skall inte förväxlas med ett uttråkat beteende som är vanlig hos djur som har det för trångt i sin bur. Men dom gör denna cirkulationsbeteende i det vilda också och det kan förekomma i figur åtta också.

Vaken tid: Igelkotten är diurnal (hittar inget svensk ord på detta). Det betyder att den liksom katter är vaken delar av dagen och delar av natten men är mest aktiv i skymningen och på natten fram till klockan 2-3. Men att handskas med den dagtid kan man lätt ändra sovvanorna så att den sover mer på natten och är mer aktiv på dagen men är man på jobbet ändå på dagen så passar igelkottens mönster dig kanske bra.


När en igelkott känner sig otrygg, stressad, rädd eller även hungrig så kan den ge dig ett ordentligt bett och den släpper inte i första taget. Det gäller då att bara hålla kvar handen och låta den släppa när den vill, dra eller skaka inte bort igelkotten den kommer då bara bita fast ännu hårdare. Om det hade varit för hunger så släpper den sitt byte när bytet ligger stilla. Det låter inte så trevligt och kan göra riktigt ont om det är en vuxen igelkott. Blir du biten bör du kanske söka upp läkare. En del igelkottar bär på bakterien Clostridium tetani den smittas genom sår eller bett, den brukar ge spasmiska ryckningar eller sammandragningar i muskeln i det utsatta området. En del igelkottar kan också bära på salmonella så var noga med handhygienen när du har handskats med din igelkott. Detta är dock inte vanliga åkommor men dom förekommer och man skall vara medveten om det.

 


© Copyright Marita Lindqvist 2004-2020
Website templates