.: Mat

Så vad skall man ge dessa krabater för mat. Igelkottar klassificeras som insektsätare som ibland äter lie växter. Afrikanska arter äter i det vilda Skalbaggar, myror termiter, gräshoppor, daggmask, tusenfotingar. Europeiska arter äter ca 57-71 gram per natt, ca. 6% av sin egen kroppsvikt, magsäcken får bara plats med ca 32 gram, därför är teorin a de måste fylla magen 2 gånger per natt.

Ge så varierande mat som möjligt speciellt om du har en unge är det bra att få den att äta gröt, kokt ägg, mjölmask, zophobas, frukt, grönsaker, torkad kattmat, kyckling, fisk m.m. Dom älskar ärtor och majs men det är inte bra att ge för ofta eftersom det innehåller höga halter av fosfor och socker, så det är viktigt för dig att veta vad maten innehåller. Ge den mat 2 gånger om dagen om den vill ha det och ge då inte för stora portioner då slutar det med en övergödd igelkott som sedan kan få olika komplikationer, det går också bra att ge en gång om dagen på kvällen då de skall vakna. De kan vara mycket envisa så om man skall avvänja dem från att äta enbart kattmat till annan mat så gör det successivt genom att blanda ner annan mat med den befintliga maten och öka på med den nya var som. kan det ta tid men håll ut. 

Eftersom igelkottar vandrar över stora arealer så är det inte alls ovanligt med överviktiga igelkottar i fångenskap. Om du skall köpa kattmat så kan du söka efter detta, protein 30% eller mer fett runt 15% inte över 20% kvalité i råvaran som kyckling, biff, lamm. Maten skall inte innehålla säd eftersom det på sikt kan ge matsmältnings problem. Mjölkprodukter kan också ge magproblem men mindre mängder av ost, keso kan man ge ibland eftersom mycket av mjölksyran försvinner vid tillverkning av ost. Det finns egentligen igen anledning att ge mjölkprodukter som keso eller laktosfri mjölk, tamigelkottars matförråd ser bra ut utan dessa produkter.

Ger man kattmat som inte blöts upp i vatten så måste man se till att det finns rikligt med vatten. Ge inte bara kattmat, variera så mycket som möjligt. Ge aldrig frusen mat eller mat som kommer direkt från kylskåpet. Låt maten få rumstemperatur innan den serveras. Kall mat kan ge magproblem och diarré. Ge aldrig mat som luktar illa det skall alltid vara färsk och fräsch mat. Ge inte rått kött eftersom risken för salmonella och andra bakterier kan öka. Rått kött har också höga halter av fosfor och det tar bort en del av kalciumintaget. Blöt kattmat kan också ges ibland som variation men byt inte ut den mot den torra kattmaten den torra kattmaten ger bl.a. tänderna en finputs.

Kött bör vara magert kött och ge aldrig mer än 28 gram per dag av kött. Eftersom kött har låg kalcium- och magnesiumhalt så rekommenderas att man ger ett mineral- och vitaminsupplement t.ex. Nutrobal, maten pudras lätt med Nutrobal 2 gånger i veckan. 

Äggen skall inte ges råa de skall vara hårdkokta. 

Frukt kan man ge sparsamt och inte för ofta de innehåller mycket socker. 

Grönsaker kan också ges sparsamt och inte för ofta de innehåller mycket fibrer och är svårsmält för igelkotten.

Mjölmask och andra insekter är också ett bra komplement men ges sparsamt eftersom de som kött innehåller låg kalcium- och magnesiumhalter och höga fosforhalter. Ge aldrig din igelkott är t.ex.. godis, kakor, mjölk, pizza. 

En middag kan se ut på följande sätt. 1 bit kycklingbröst (1 kycklingbröst räcker för 6 måltider) utan skinn (kokt), toppat med färska hackade grönsaker (sparsamt). En gång i veckan kan man ge dem ostbit som är fettfri eller har låg fetthalt. Frukost kan man ge några bitar kattmat och 1-3 mjölmaskar. Mjölmaskarna går bra att ha i frysen de behöver inte vara levande.

Syrsor:

Vatten: 69,07 %

Fett: 6,01 %

Protein: 21,32 %

Fibrer: 3,2 %

Mjölmask:

Vatten: 62,44 %

Fett: 12,72 %

Protein: 20,27 %

Fibrer: 1,73 %

Zophobas:
Vatten: 59,37 %
Fett: 17,89 %
Protein: 17,41 %
Fibrer: 6,80 %
Fluglarver:
Vatten: 68,18%
Fett: 7,81 %
Protein: 15,58 %
Fibrer: 3,46 %

Kommersiell mat skall innehålla en känd proteinkälla dvs. antingen hel eller malt kött, grönsaker, inga rester inge animalisk olja eller fett inga kemikalier, tillsatser (om det finns att hitta men med så lite tillsatser som möjligt) eller färgmedel. Det man också skall försöka undvika som kan ge t.ex. leverskador, cancer är antioxidanter så som BHA (E320), BHT (E321), Ethoxyquin (E324) speciellt Ethoxyquin är cancerframkallande. Socker tillsätts också i djurfoder för att få maten att smaka bättre så kontrollera gärna sockret. Den färgglada kattmaten bör också undvikas eftersom detta är färgämnen endast ämnade för oss människor för att vi ska tycka att det ser godare ut.

Selen kan finnas med, det är hälsosamt för igelkotten det finns i kyckling, brunt ris, pasta, torsk, flundra, hummer, sjötunga. 

Vitamin E denna vitamin tror man har en betydande roll för att skydda cellmembran finns i torskleverolja, solrosolja, sesamolja, sojabönsolja. 

Vitamin B1 denna vitamin har många olika uppgifter som att förvandla mat till energi förbränna fett m.m. finns i sparris, pasta, brunt ris och maskrosblad. 

Vitamin B2 hjälper till att förvandla protein, fet och koloxid till energi, vitaminen behövs för att bygga och bevara kroppsvävnad och för att skydda kroppen från hud- eller ögonåkommor. Och finns i keso och sparris. 

Vitamin B3 gör samma jobb som vitamin B1 och hittas i sparris, banan, kyckling, lång kornigt ris och persika. 

Vitamin B6 behövs i produktionen av protein för att kunna laga vävnad, den har också en funktion i nervsystemet finns i kyckling och vit fisk.

 

Vatten skall bytas varje dag. Och använder man vitaminsupplement på maten så behövs inga vitamindroppar i vattnet. Det finns lite olika supplement som kan användas och som är bra t.ex. Arkvit och SA37. Sen råder det lite delade meningar ang. om man ska pudra forderkalk på maten eller inte. Några utländska uppfödare gör det och har UV-ljus i samma rum som igelkottarna bor i, medan andra inte har UV-ljus men ger kalk ändå. Multivitaminer är extra viktigt för honor som man ska avla på. 

Om din igelkott vägrar äta vänta inte för länge innan du tar den till veterinären.

Mata inte igelkotten med insekter som du plockat ute de kan innehålla parasiter och/eller t.ex. kemikalier och var noggrann med var du plockar växter och skölj dem noggrant.

Alla behöver äta för att få energi, igelkottar behöver ca 70-100 kalorier per dag (baserat på kroppsvikt i detta fall 400-600 gr). Igelkottar konsumerar ca 1/3 del av sin kroppsvikt per natt om man ger dem tillfälle till det. 

Många nya igelkottsägare får ibland problem att få igelkotten att äta de som serveras men om man tar reda på vad ungen fått för mat tidigare och sedan blandar i ny mat med den som igelkotten äter så brukar det efter ett tag gå bra, man kan också först servera nya maten låta den stå ett tag för att senare om den inte ätit, ställa in maten som den äter. Ny mat brukar de knappt nosa på utan lämna den, det är för att de inte har provat den maten och känner inte igen den, inte för att den är äcklig, ju mer varierande kost de har ätit som små desto lättare är det att få dem att äta allsidigt när de kommer hem till sin nya ägare.

 

Så här kan en meny se ut zophobas, pinkisar och torr kattmat av finaste sort.

Om man av någon anledning inte tycker om levande insekter så finns alternativet frystorkat, se länk nedan.

Frystorkad mjölmask

Jag har aldrig provat frystorkat på mina igelkottar så läs innehållsförteckningen. Eller frys in foder själv.

 © Copyright Marita Lindqvist 2004-2020
Website templates