.: Parning och Ungar

 

Könsskillnad på hona och hane. Hanen har sin penis där man kan tänka sig att naveln skulle sita och honans könsorgan ligger nära anus. 

Pilen visar var hanen har sin snopp.

Hona

 

I det vilda så parar sig Afrikanska pygméigelkotten 1-2 gånger per år och parningen brukar ske mellan Oktober och Mars, de är då det är i bäst kondition. Antalet ungar brukar ligga mellan 3-5.

Den första parningen för en hona bör ske när djuret är ca 5-7 månader men inte äldre än 12 månader, är hon yngre finns risk att hon får bestående inre skador och är hon äldre än 12 månader så så kan hon skada sitt bäcken. De kan få ungar när de är så unga som 8 veckor men då kan det vara stora risker med att ha henne dräktig, så hon ska inte vara yngre än 5 månader. Och när honorna är runt 2½-3 år så skall man ta dem ur uppfödningen. Hanen där emot kan man ha för uppfödning i stort sett hur länge som helst. var säker på att honan och hanen inte är släkt inavel ökar risken till psykisk ohälsa och dåligt temperament, och blanda inte arter.

Tänk på att ge honan näringsrik mat  som zophobas, kattmaten är näringsrik och ägg kan man ge för att de innehåller mycket proteiner. 

Hona och hane ska inte dela bur om de inte ska paras de bör inte stå i samma rum, hanen och honan känner lukten av varandra och det kan göra båda djuren stressade.

När man vill att honan och hanen ska para sig så lägger man över honan till hanens bur för att minska honans revirinstinkt, lämna henne där i från 3 - 7 dagar. Hanen uppvaktar honan med diverse ljud som grymtande kvittringar samtidigt som han cirkulerar runt henne. I början försöker honan att ignorera honom eller väser till honom hon kan även springa ifrån honom och rulla ihop sig, men hon kan även tycka att han passar som make och faller för honom. 

Under själva parningsakten så plattar honan ut sina taggar och stäcker ut sina bakben rakt bak och putar ut sin lilla rumpa och det är då bara då som hanen kan para sig med henne. Med sin extra långa penis kan hanen ha lite svårt att hitta rätt men när han har gjort det så "låser" sig honans slida och parningen börjar. Efter 7 dagar flyttar man tillbaka honan till sin rengjorda bur, eller tidigare om man har sett en parning. Lämna aldrig honan kvar med hanen när hon ska föda. Om man vill vara helt säker att honan är betäckt så gör man om proceduren efter 7 dagar. 

För noga bokföring över parningen och graviditeten. Om en hona inte har fått ungar till uträknat datum vänta ytterligare minst 11 dagar innan man gör en ny betäckning. Bokför alla djur och vika som är föräldrar till ungarna så du kan få en rensig stamtavla.

1 vecka innan honan ska föda kommer hon vilja ha ett bo att föda i detta bo kan göras av en större låda, typen 2 liters glass låda med lock, gör ett hål i sidan så honan kan gå ut och in. Som bomaterial kan man ha sönder rivet tidningspapper eller tygtrasor det finns säkert flera tipps om detta. De 2 sista veckorna på graviditeten minskar ner på maten och tittar till henne varje dag. Men man får inte störa henne för mycket och bor hon med andra honor så kan man flytta över henne till en egen låda så hon inte blir störd. 

Efter 30-40 dagar så föder honan sina ungar, 2-10 st, inte ovanligt att de blir ca 7-9 ungar men man får inte bli orolig om hon inte klarar av alla, av så många ungar är det inte ovanligt att kanske bara 4-5 överlever (i fångenskap). Honan slickar sina ungar när dom födds. Hon äter också upp efterbörden. Efter detta så tar honan upp sina ungar i munnen och guidar runt dem. Ungarna är blinda och väger kring 12-18 gram. De föds nakna med början till vita små taggar. Efter två eller tre dagar börjar svarta taggar växa mellan de vita taggarna. De öppnar ögonen efter 8-18 dagar. Ungarna växer fort och kan rulla sig till en boll efter en eller två veckor. Efter 30-35 dagar har ungarna fått sina taggar och tappar det vita taggarna. Modern börjar då ta ut ungarna på små korta turer. De lär sig att hitta mat men fortsätter att amma i ungefär 10 dagar till. Efter 1½-2 månader är ungarna självständiga och lämnar modern, ungar i fångenskap måste då skiljas och honor hanar skall bo i separata burar/rum för att undvika parning mellan syskonen vilket kan ske i mycket ung ålder. Ungarna skall nu öka i vikt med ca 35 gr i veckan. När ungarna är små ca 10-12 dagar gamla så skall man inte handskas med dem, för det finns risk att honan har ihjäl ungarna om man håller på med dem. För förstföderskor är det inte ovanligt att de kan bita ihjäl en eller alla ungar men det är inget man kan göra åt, det händer även att de äter upp ungarna helt, eller flyttar dem ut ur boet och ungarna fryser ihjäl.

Det finns mycket känsliga honor som störs av att man bara vistas i samma rum eller blir störd av ljud, igelkottsmamman gör så att hon dödar hellre sina ungar än att en fiende kan komma och ta dem, och dem mest tamaste mamman kan bli som natt och dag i sitt beteende. Och i detta fall kan du vara fienden, när ungarna är ca 3 veckor brukar de gå bra att ta en titt och handskas lite med ungarna om mamman tillåter. Detta är ett vanligt beteende för först föderskor men dödar honan ungarna vid nästa födsel också så skulle jag rekommendera att inte avla på henne mer då är hon för nervös för att klara det.

Hona och ungar skall var ifred så mycket som möjligt. Det kan hända att den minsta ungen blir utstött och honan ignorerar den då kanske man måste handmata den för att den skall överleva. Skulle modern nu förskjuta alla ungar så kan det vara möjligt att en annan igelkottsmamma kan adoptera ungarna. Har fostermodern redan ungar själv så bör man bara placera en eller två ungar hos den nya modern så hon inte får för många att ta hand om och att maten räcker till alla. Men innan du tar den ut ur boet skall du vara säker på att honan inte tar hand om den. 

Att på detta sätt föda upp en unge kräver tålamod och tid men är inte omöjligt. Mycket unga djur måste tas omhand 24 timmar om dygnet. Och en mjölkersättning rekommenderas fråga din veterinär om vilken som kan passa. Ge under inga omständigheter komjölk. En liten nappflaska eller en mellanstor spruta kan komma väl till pass vid matningen. Ta upp ungen och håll den med lite lutning bakåt. Placera öppningen till nappflaskan eller sprutan vid ungens mun, i början kan det vara svårt men de flesta ungar brukar lära sig ganska snabbt och börjar suga på nappen. se till att öppningen på nappen inte är för stor så ungen kvävs. När ungen har fått tillräckligt med mat så somnar den. När den ätit klart så ta en mjuk borste eller en tvättlapp doppad i ljummet vatten och massera försiktigt ungens mage, detta stimulerar matsmältningen och tarmarna så att de bajsar/kissar, mamman brukar slicka ungarnas mage efter maten för att stimulera. Ungen bör matas varannan timme dagtid och var 4:e timme nattetid. När de väger ca 58 gram kan man börja mixa ner mer fast mat. 

Viktigt: Stimulera alltid ungens mage efter matning annars kan deras blåsa bli överfylld och spricka.

Jag tycker att man skall tänka sig för och inte ta för unga djur att föda upp utan låta naturen ha sin gång det är mycket viktigt att ungarna får dia när de är väldigt små för att bygga upp sig på antikroppar och bli friska djur. 

Unga igelkottar börjar äta självständigt när de har fått sina mjölktänder. Generellt när dom väger ca 78-85 gram så bör de äta fast föda själva. 

Tänk på att sära på hanar och honor de kan para sig och få barn även fast de är 3 månader kanske ännu yngre, och det skulle kunna gå illa för en hona som blir parad i den åldern. 

Utländska uppfödare rekommenderar att man inte låter honan ha mer än tre kullar per år och när hon når en ålder på 2½-3 år så låter man henne inte få mer ungar, jag rekommenderar max 2 kullar/år.

Ska man ha en eller flera igelkottar

Igelkottarna är inga flockdjur de är ensamvargar så en igelkott går bra att ha själv. Vill man ha flera igelkottar så brukar det gå bra att ha honor ihop men tänk på att de måste ha stort utrymme. Vill man ha en hona och en hane så ska man ha dem i separata burar och burarna bör stå i separata rum. Både honan och hanen kan av lukten känna av varandra och kommer att vara ständigt beredda att para sig vilket orsakar stress för båda könen.

 

Om du känner att igelkott skulle vara ett husdjur för dig så finns det några få som får ungar ibland fråga på forumet. Köp i förstahand Svenskfödda Djur du får mer koll på vad det är du köper och du kan ha kontakt med säljaren besöka säljaren i hemmet och se hur igelkottarna bor och välja själv vad du vill ha för temperament och utseende på igelkotten, och de slipper en lång kanske stressande och traumatisk resa, se annars till att det finns importtillstånd och friskhetsintyg som säljaren ska visa upp, ta reda på vad som behövs via myndigheter som Jordbruksverket och Djurskyddsmyndigheten. Det kan vara svåra att få tag på igelkottar men håll ut det finns, undertiden kan du lära dig så mycket som möjligt om dessa små varelser. Och tänk på att Svenska igelkottar får man inte ha som husdjur de är fridlysta.

 

 


© Copyright Marita Lindqvist 2004-2020
Website templates