.: Sinnen

Syn: Alla arter av igelkottar är generellt närsynta speciellt dagtid. Tänder man en lampa i de rum igelkotten befinner sig så reagerar den nästan inte alls. Vilda igelkottar reagerar nästan inte alls på bilars strålkastare eller starka ficklampor, lyser man rakt i ansiktet kan man se en liten reaktion. Stark belysning eller starkt dagsljus kommer att påverka igelkotten att stanna i sin håla. Igelkottens bolåda bör inte ha starkt ljus. Ungar eller yngre igelkottar kommer springa runt i rummet oavsett det är ljust eller inte. Även fast det inte finns bevis så har olika tester visat att igelkottar är färgblinda och att dom bara ser svart och vitt.

Hörsel: Igelkottens hörsel är enastående, den reagerar på visslingar, gnissel och liknande ljud, genast så åker taggarna fram på pannan och dom är beredda att försvara sitt ansikte. Det verkar som om igelkottar inte vänjer sig vid dessa höga ljud hur ofta de än hör dem. De hör också normala toner och dom reagerar till människors röster. Tama igelkottar känner även igen olika familjemedlemmars röster. Man har märkt att om en familjemedlem som igelkotten känner igen kommer gärna när man ropar på den medans den kan vara avvaktande och försiktig om det är en okänd röst.

Lukt: Detta är igelkottens viktigaste sinne. Forskning har visat att mamma igelkott känner igen sina ungar på doften, och att ungarna på samma vis känner igen varandra och sitt bo. När du har hållit i igelkotten ett tag kommer den komma till dig för att få mat och känna igen dig på doften. Skulle en främmade ge mat kommer dom förmodligen springa iväg hellre än ta maten. 

Smak: Luktsinnet jobbar lite hand i hand med smaksinnet. När en igelkott nosar så känner dom även på smaken med tungan.

Känsel: Det sägs att känseln inte är så utvecklad hos igelkotten men med morrhåren är det bättre känsel. Det långa hårda håret på sidan och mellan taggarna är också känsligare. Skulle man röra dessa bara lite så går meddelandet till nervsystemet till gärna och igelkotten reagerar omedelbart. Den känsligaste delen på igelkottens kropp är huvudet, nacken och nos partiet med morrhåren. Men jag har märkt att om man lägger handen försiktigt på de rör dom min igelkott sover i så märker han det direkt, men det kan vara lukt och hörsel som spelar in här också.

Balans och orientering

Igelkottar är känsliga i sitt balanssinne. Om man bär omkring dem eller/och att dom blir vända på rygg stup i ett så kommer dom börja må illa och kräkas. Detta kan även gälla vid bilåkning. Orienteringssinnet är fullt utvecklat hos igelkottar. De lär sig snabbt att hitta hemma på golvet och lär sig sitt territorium snabbt. Dom har en speciell inlärningsförmåga för att hitta. Först går dom och nosar och tittar längst väggen runt buren trappor och på väldigt kort tid lär dom sig var den kortaste vägen går till deras mål. Låter du din igelkott gå löst på golvet kommer den hitta sina favorit platser själv och försvara dem mot ev. rivaler.

Socialtbeteende

Igelkottar är renliga djur de tvättar sig själva varje dag det skak på sig och kliar sig speciellt efter en sömnlur. Kliningen görs först med vänster bakfot och sedan med höger. Även huvudet får sig en krafsning. Skakningen gör att taggarna och hår lägger sig i ordning. Igelkottar är inte flockdjur om de kommer i vägen för varandra så kan det bli gräl, detta gäller även igelkottar som husdjur. Dom vaktar sina revir och kommer en inkräktare dit så kan det bli allvarliga konflikter. Ungar kan man ha ihop med modern men man bör ge dem egna bolådor så fort dom blir självständiga. 

Intelligens

Jämfört med människan så är igelkottens hjärna varken stor eller utvecklad. Men de agerar inte bara efter instinkt. En igelkott kan lära sig nya saker och lösa olika lättare problem så som att öppna dörrar. Den kommer snabbt lära sig var maten finns och var dörren till uteplatsen är. De har ett bra minne.© Copyright Marita Lindqvist 2004-2020
Website templates