.: Sjukdomar

Sjuka igelkottar bör genast tas till en kunnig veterinär. 

Parasiter

Parasiter som igelkotten kan ha är inte farliga eller smittsamma till människor eller övriga husdjur. Men de måste dock behandlas. Det finns invärtes parasiter och de hittar man bara i igelkottens avföring. Ett prov av avföringen kan föras till veterinär efter att veterinären har konstaterat vilken sorts parasit det är bara efter det kan man behandla igelkotten. 

Det finns lungmask. Symptomen i det första stadiet så kan man höra sin igelkott hosta och senare börjar den tappa vikt och aptiten sjunker, de kan också fortsätta att äta som vanligt men tappar vikt. Lungtrådmask denna parasit finns ofta hos djur som redan har lungmask. Inälvsmask dessa är närbesläktad med lungmasken. Infekterade djur får diarré viktminskning allmän svaghet. 

Coccidia (isospora) de är små runda parasiter som är resistenta mot torka, kyla även frost. de är ovanliga hos afrikanska pygméigelkotten men i kallare områden kan den finnas. Allvarlig infektion ger resultatet till blodig lös avföring. Veterinär måste omgående kontaktas.

Löss, oftast en lusart som bara lever på igelkottar, men har du andra husdjur som hund och katt som har fått loppor så kan de lopporna också trivas på igelkotten. Hund- och kattloppor stannar dock bara en kort tid tills dom upptäcker att de är på fel värd. Lössen trivs dock bäst under de varma perioderna på året. Kvalster, de trivs också på igelkottar att skilja kvalster från loppor är lätt eftersom kvalster hoppar inte de kryper. Båda suger blod. Kontakta veterinär för råd vilket medel du kan använda.

Fästingar, dessa kan man ta bort själv men är du osäker så vänd dig till en veterinär. Annars så kan man köpa en liten speciell tång på apoteket och man följer sedan bruksanvisningen. Vrid inte bort fästingen sätt heller inte smör, aceton, matfett och dylikt på den.

Vid någon av dessa sjukdomar så måste igelkottens bolåda saneras och allt underlag och bomaterial bytas ut, även golven där igelkotten rör sig bör noggrant rengöras. filtar och handdukar tvättas matskålar desinficeras.

Andra problem

Rinnande näsa och feber (öronen blir då varma och rosa) då bör veterinär kontaktas. Ögonproblem kan börja med att man har ett dammigt underlag till sin igelkott och att damm hamnar under ögonlocken och går över till en infektion. 

Öronproblem är som lyckligtvis inte så vanligt men ser du vätska som kommer från örat eller att igelkotten försöker att klia sitt öra och springer runt i cirklar så bör du söka veterinär. 

Förstoppning, många unga igelkottar dör av förstoppning det är mest vanligt i åldrarna 8-16 dagar. Detta beror oftast på att man matar mamman med torr kattmat och att de inte finns tillräckligt med vätska så blir även ungarna påverkade för mamman har inte tillräckligt med vätska att ge sina ungar. Det är inte alltid maten som orsakar förstoppning speciellt hos vuxna djur, då kan förstoppning orsakas av stress, stressad av t.ex. transporten hem till dig efter att du köpt den. Du kan lätt se om din igelkott är förstoppad genom att känna på magen, om magen är hård och svullen och igelkotten inte har bajsat på 30 minuter sedan den kom hem till dig. Ring en veterinär och rådgör. Igelkottar som har stort utrymme att motionera och får varierande kost får sällan förstoppning. Vid diarré bör man kontakta veterinär eftersom det kan bero på så många faktorer.

Tandproblem och infektion i gommen detta förorsakas oftast av enformig mjuk kost. Ger man bara mjuk kost så får inte tänderna och gommen sin motion och problemen börjar. Maten måste även innehålla kalcium och vitamin supplement. Symtomen hos vuxna djur är ofta att dom dreglar luktar illa i munnen de bakre tänderna kan vara gult missfärgade, läpparna kan vara svullna och röda, gommen kan vara röd och svullen. 

Tappar taggar kan igelkottar göra det är normalt på unga djur men får dom kala fläckar med inga taggar alls då bör detta behandlas med hjälp av veterinär.

Det som är mest vanliga åkomma hos igelkottar är nog dock övervikt, detta beror naturligtvis att igelkotten inte får den motion den behöver och/eller så får den för mycket mat. Se över vad du kan göra. För långa klor kan också vara tecken på för lite motion eller så har inte klorna slitits ner som de skall, men det fixar man lätt med en klotång för mindre djur.

Ni har säker märkt att jag rekommenderar veterinärbesök i de flesta fall och det beror på att igelkotten är ganska ny som husdjur och vi har inte kunnigheten att bota hemma i de flesta fall därför är det bättre att ta de osäkra för det säkra.

WHS

En annan mycket allvarlig sjukdom är WHS - Wobbly Hedgehog Syndrome. Man är inte 100% på varför den drabbar igelkottar men forskning pågår. Ännu finns inget botemedel och sjukdomen vänder inte tillbaka till en frisk igelkott. Det är med en kort beskrivning en neurologisk sjukdom, och studier har visat den oftast drabbar djur mellan 18-24 månaders ålder men man har också i enstaka fall sett det hos både yngre och äldre djur. Sjukdomen börjar oftast i bakbenen med en paralyserande effekt och tar sig långsamt till frambenen en del djur har blivit paralyserade på ena sidan, men man har också sett enstaka djur där frambenen först blir drabbade. Sjukdomen beter sig liknande som Multiple Sclerosis på människor. Från och med igelkotten har fått sjukdomen kan det gå fort när den sprider sig och mellan 6 veckor och 9 månader så har igelkotten fått åka till himlen. 

Det är ingen trevlig sjukdom att se och det är med ont hjärta att se filmen som visas i länken under, men också en lärorik film (känsliga kanske inte bör se den). I andra länder försöker man ge de sjuka djuren ett drägligt liv den tiden de har kvar att leva. Inget jag själv skulle göra om mina djur skulle få symptomen WHS.

WHS Länk

Om nu din igelkott är vinglig behöver den inte ha drabbats av WHS det finns andra orsaker till vinglighet t.ex. vestibular syndrom eller något kan ha fastnat runt foten, skada, tumör.

 

Det skall tilläggas att WHS har hittills bara drabbat afrikanska pygméigelkotten ej långörade.  

 

 

Länkar till veterinärer

Blå Stjärnans Djursjukhus, Göteborg tel: 031-65 35 00

Roslagstull djurklinik, Stockholm, tel: 08-612 57 60

Regiondjursjukhuset Strömsholm, tel: 0220-458 00

 

 © Copyright Marita Lindqvist 2004-2020
Website templates