.: Att skaffa igelkott

Tamigelkottar har inte funnits länge som husdjur i Sverige men bara det senaste året har intresset ökat markant. Det är mycket lätt att falla för dessa små söta djur men man bör tänka igenom sitt köp. Ökningen som skett senaste året har också dragit med sig att många djur fått byta hem flera gånger av anledningar att "man inte har tid" m.m. men bakom detta kan troligen också ligga att igelkott kanske inte va så kul husdjur man hade tänkt sig.

Tänk två gånger innan du skaffar en tamigelkott, har du tid och vad vill du få ut av igelkotten och vad vill du att igelkotten skall få ut av dig.

Här följer några punkter att fundera över.

 

  • Tamigelkottar skall ha stor yta att springa på nattetid inte sitta i en kaninbur.

  • Tamigelkottar är skymningsdjur, skall man ha sin tamigelkott i rummet man sover i så bör man tänka på att den kommer att springa i hjulet hela natten och hjulen är inte tysta de gnisslar och skramlar en hel del.

  • När de sedan har sprungit hela natten i hjulet så brukar de vara full i bajs, inte ovanligt att man får tvätta hjulet varje dag och bur och igelkott 2-3 gånger i veckan.

  • Bajset kan lukta starkt.

  • De bör få en varierande kost inte bara kattmat.

  • Skaffar man 2 tamigelkottar av olika kön rekommenderas att de bor i olika rum så att de inte blir stressade av varandras doft och blir påminda av parning.

  • Skaffar man en hona och en hane för man funderar på parning så bör man låta honan få i snitt 1-2 kullar per år. Inte häller säkert att hona och hane passar ihop för parning pga. att de inte vill para sig eller att honan inte blir dräktig. Kontrollera upp marknaden innan avel så du vet att du kan få ungarna sålda om du vill sälja dem.

  • För parning, köp en hona av någon som exakt känner till ålder på den så att det inte sker olyckor pga. att den är för ung eller för gammal. 

  • Man kan inte lämna dem över helgen. Man bör inte ta med dem varje helg till "landet", se till att någon kan komma och mata den istället.

  • Skall du eller har du börjat plugga har du då tid med igelkott som husdjur.

Igelkottar är känsliga djur och blir lätt stressade över miljöbyten det har inte varit ovanligt att en del igelkottar får byta upp till 2-3 gånger innan de ens fyllt 1 år. Informationen och erfarenheten finns inte tillräckligt för att man skall nå ut hur de egentligen är som husdjur, så den biten missuppfattas lätt och de är ju så söta.

Det bästa du kan göra innan du köper en är att läsa så mycket du kan på internet om igelkottar frågan andra som har igelkott, besök gärna någon som har igelkott. Och ni som säljer eller föder upp informera nya ägarna med allt som bara finns om tamigelkottar så den nya köparen vet vad han/hon ger sig in i. 

Det finns flera arter av igelkottar kontrollera noga att det är en lämplig art en del arter som kommer in är inte lämpade som husdjur de kan ha svår skötsel och kan vara aggressiva.

 

Lycka till

 

 © Copyright Marita Lindqvist 2004-2020
Website templates