Mina andra djur

 

   

.:Inomhusmiljö

I vårat klimat så krävs det tillgång till varm och torr miljö för inomhus låda. Och detta skapar man bäst av t.ex. en öppen plywoodlåda. Varför man fördelaktigt skall välja en trälåda är t.ex. att det blir bättre luft cirkulation och risken för över hettning och uttorkning minskar i en trälåda. Ett glasakvarium kan också göra att sköldpaddan vankar fram och tillbaka och tror att den skall komma ut. Väggarna till buren bör vara relativt höga, eftersom sköldpaddor kan klättra förvånansvärt bra. Räkna med ett djup för bottensubstrat på ca 20 cm och sedan ca 30 cm till. Men tänk på att inte göra sidorna för höga pga. att luft cirkulationen och värmeväxlingen försämras då. 
 
Det är inte någon bra idé att låta sköldpaddan gå fritt inomhus, eftersom den då utsätts för drag och nedkylning, framförallt vintertid och för att risken för skador kan öka. Det är inte heller bra att sköldpaddan går en längre tid på hårt och halt underlag då den får en onaturlig benställning som leder till att sköldpaddans leder blir missformade. Buren ska vara stor nog så att sköldpaddan kan få motion. En landsköldpadda kräver mycket utrymme!
 
Någon hörna med högre luftfuktighet är bra att få till alternativt kan man ha en plastlåda med ingång där man kan vattna på lite extra vatten. I naturen t.ex. Uzbekistan är fuktigheten i nov-feb ungefär 50-70% man har mätt att ryssar har ungefär 70% fuktighet i sina hålor. så även fast de vill ha karg torr miljö så finns det även fuktigt väder.
 
Temperatur
 
Man ska ge sköldpaddan möjlighet att sola sig, dom älskar att sola, man kan ofta se den ryska stäppsköldpaddan ligga med utsträckta ben och huvud (detta beteende kan uppfattas på andra arter att dom inte är friska), man kan också se dom ligga på varandra för att få den bästa solplatsen. Den varma delen bör ligga mellan 30-35 grader och i den svala delen bör temperaturen ligga kring ca 22 grader dit ska sköldpaddan kunna gå om den vill ha svalare. Till natten är det bra om temperaturen kan sjunka till 18 grader. Värmen behöver sköldpaddan för att kunna få igång matsmältningen och det ökar också
deras aktivitet med värme och ljus. Värmeplatsen skall också vara i form av värme som kommer uppifrån inte värmeslingor eller värmestenar. Ryska sköldpaddor reglerar varma dagar att gräva ned sig, skulle man då ha värme under ifrån så blir det bara varmare om den gräver nedåt.
 

Uv-ljus

Ultraviolett ljus är viktigt för att sköldpaddan ska kunna tillgodose sig med vitamin D3. Naturlig sol innehåller UV-B strålning och det är vad som krävs för att vitamin D3 ska tas upp av kroppen och i sin tur påverka kalciumupptaget. Utan UV-B så kan inte kalcium bygga upp benstrukturen man måste ha UV-B belysning som bör stå på minst 12-14 timmar/dag. Låt lamporna vara släckta till natten. Utan ultraviolett ljus kan sköldpadda få skador i skelettvävnaden. Man tror också att ljuset har en psykologisk verkan på djurets beteende. På marknaden finns en uppsjö av olika lampor det är bra att läsa på vilken sort man ska ha det kommer ständigt nya rön och i affären vet man inte alltid vad som är bäst. 
 
Lysrör rekommenderas att bytas ut var 6:e månad då deras verkan har minskat. Bra lysrör är t.ex. Reptisun 5,0, Reptiglo 8%. Och tänk på placeringen av UV-ljuset, placera det inte för högt upp, lysrör bör placeras på en höjd av 20-30 cm. Kombinera gärna UV-lysrör med ett dagsljusrör (6500 K från Biltema 16-20 kr). Det finns också på marknaden UV/värmelampa med skruvsockel där hållbarheten är mycket längre än rören därav ett dyrare pris. Dessa lampor har kombinerat värme, UVA och UVB. En sån lampa som rekommenderas är t.ex. Zoomed Powesun som finns i 100 & 160 watt, eller Mega-Ray. Zoomed Powersun har en hållbarhet på ca 2 år utan att uv avtar på samma sätt som lysrör gör. Dessa lampor placeras på en höjd så temperaturen blir lämplig för den art man har. Kombinera då gärna med ett dagsljusrör (6500 K) så att man får mer ljus. Tänk på att inte UV strålning inte har samma verkan genom glas. Den bästa UV tillskottet är dock vår egen sol så utevistelse så mycket som möjligt sommartid.

Vid val av lampor tänk på storleken av din låda, för att det skall finnas olika temperaturpunkter så att sköldpaddan kan välja svala platser och solplatser.VARNING: Alla elektriska installationer som används till sköldpaddor måste vara helt säkra och de ska vara skyddade med säkringar och strömbrytare eller jordfelsbrytare. Sköldpaddorna är mycket destruktiva och kan bita genom oskyddade kablar och installationer med allvarlig risk för brand eller sin egen död. Vi rekommenderar att ni anlitar en yrkesman för råd när det gäller alla elektriska installationer hos sköldpaddorna.
 
Länkar om Uv
 
 

Inredning

Den ryska stäppsköldpaddan är pigg, aktiv och vetgirig djur så det gäller att inreda lådan med t.ex. stenar att klättra på, område att gräva ner sig, grotta att gömma sig i, ju mer variation dess då bättre. Denna inredning ger också sköldpaddan en möjlighet att t.ex. kunna gräva ned sig och ha en naturlig mikroklimat miljö alltså kunna reglera kroppstemperaturen och vätskebalansen. Den ryska sköldpaddan är mycket snabb på att ”hoppa” ner från toppen av ”hustaket” och sedan klättra upp och göra om ”hoppet”.
 
Och till bottensubstrat är leksand och jord (jord som kan användas är t.ex. planteringsjord, kompostjord) 50/50 idealiskt. En skål med vatten, gärna ett större fat som dom kan ställa sig i. Byt vattnet dagligen och/eller om det finns avföring i vattnet. Sepiaskal bör också alltid finnas. Sepiaskal innehåller kalciumkarbonat och med sepiaskal i lådan så har sköldpaddan möjlighet att reglera detta själv. Hö som man t.ex. kan torka själv på sommaren i solen på ett lakan eller som man köper i zooaffärerna bör också alltid finnas till hands för att sköldpaddorna ska kunna få i sig fibrer. Mer som är bra är torkade brännässlor. Ett hus får stå för den riktiga grottmiljön. Huset ska gärna vara lågt i tak så sköldpaddan nästan kan känna taket mot sitt skal, det får den att känna sig trygg. Nu har du fått en låda som duger. Vad som mer är att rekommendera är att låta din sköldpadda gå ute sommar halvåret.
 
 

Så här har Anneli löst problemet med att bo i en liten lägenhet.

 

 

 

Delar av information på denna sida är hämtat med tillstånd av Tortoise care.

© Copyright Marita L 2003-2020
Website templates