.: Mat

Yemen kameleonten är inte speciellt petig med sin mat, de äter i stort sett alla insekter och möss. Deras diet innehåller också växter som unga blad, blommor och frukt. En bra start är att fråga vad uppfödaren har givit för mat hur ofta och hur mycket, vilken sorts kalk och vitaminer och hur ofta. Så fortsätter man att ge den maten första tiden och byter om det finns behov till det längre fram så att inte förändringen blir för stor för dem i början. Syrsor är en bra basföda och de är lätta att få tag i, tycker man inte om ljudet av syrsor så finns det tysta syrsor eller kackerlackor av olika arter och gräshoppor som också kan användas som basföda. Däremellan så varvar man lite med mjölmask, zoophobas men använd det inte som bas eftersom de inte har samma näringsinnehåll och är fetare. Det finns andra insekter man kan ge så som t.ex. gråsuggor, flugor, myror men se var du plockar dem, undvik plocka längst med vägar. Man kan också prova att ge sin kameleont gröna blad som maskrosor, olika sallader utom isbergsallad som i stort sett innehåller vatten. Jag brukar lägga bladen över en av klätterpinnarna så tar han dem själv ganska fort, lika gör jag med hibiskusblommor och blommorna av rosenmalva. Man kan också prova med fruktbitar, om man nu får dem att äta det så se till att ge det sparsamt. 

Maten skall också prepareras med kalcium varannan dag och multivitamin som bla innehåller vitamin D3 de övriga dagarna. Kalcium är en livsnödvändig mineral som kameleonten inte kan producera själv så allt de behöver kommer från deras mat. Ungefär 99% av kameleontens kalk finns i dess skelett och tänder 1% kontrollerar hjärtslagen, nervfunktion, sammandragning av muskler, blodplättar och aktivering av enzymer. Eftersom kalcium är så viktigt så fungerarkroppen på det viset att när något system behöver kalcium tas det från kameleontens lager skelettet om man inte ger tillräckligt med kalcium till kameleonten så kommer djuret till slut bli urkalkat. Vitamin D3 är viktig för att kalcium skall kunna upptas av kroppen. Läs mer om MBD under fliken Sjukdomar.

Hur utfodrar man djuren? En del släpper in foderdjuren i terrariet och kameleonten får "jaga" själv och det kan vara bra för deras instinkt. Själv så matar jag med kackerlackor just nu som basföda och vill inte ha dem lösa i terrariet med tanke på hur bra de är på att ta sig ut. Jag har en rund vit burk som hänger högt upp i terrariet, det tog bara någon dag så lärde sig kameleonten att där fanns maten. 

Hur mycket man ger är svårt att säga man kan undersöka bajset, ser man oupplösta insekts delar har man givit för mycket mat. Det är bra att 1-2 dagar i veckan inte ger någon mat alls.

Om din kameleont inte äter när du kommer hem så låt den vara, min åt inte på 2-3 dagar, se till att den får vatten och om den är van att jaga sina byten släpp in 6-8 syrsor åt den. Ser den hängig ut kontakta veterinär.

Foderdjuren skall också ha bra mat för att bli bra mat till våra reptiler. På många sidor talar man om gutloadmix. Det finns många recept på gutloadmix, jag har provat följande. 

Färsk blandning:

Optuniakaktus
Krasse
Melon
Hibiskus blommor & blad
Sötpotatis
Äpple

 

Torkad blandning:

Detta kan man göra mer av det håller längre.

2 dl torrmjölk
2 dl vällingpulver
2 dl vetekli
2 dl havregryn
1 dl torrfoder för hund (jag har James well belowed, mixas sönder i smulor)
1 dl fågelfröbladning (mixas sönder i smulor)


Mjölmask
Syrsor
Kackerlackor

 

 © Copyright Marita L 2006-2020
Website templates