.: Om ödlan

Det finns några saker man bör förstå innan man bestämmer sig för att skaffa en kameleont. Att känna till det grundläggande om djuren kan vara nyckel till att man lyckas eller ej, och vad som krävs för miljö för detta djur. Det första man bör känna till är att kameleonter har en tendens att lätt bli stressade. Trots att kameleonten är ett vackert djur och människors dras till dem så blir de väldigt lätt stressade i människors och andra djurs närvaro. Att minimera att de blir utsatta måste därför vara prioriterat. Deras terrarium bör ha sin placering på ett sådant ställe där de inte blir störda av omkringliggande aktiviteter. Det är inge djur man bör handskas med mer än nödvändigt, söker du ett djur att gosa med är inte detta de du söker.

Kameleonter är inga sociala djur utan mer utav ensamvargar. Att ha flera djur även fast de skulle vara av samma art eller kön är väldigt stressande för dem. En bur för flera djur skulle i så fall vara orimligt stor och komplicerad design för att djuren inte skulle träffa varandra. Det krävs också en hel del kunskap för att se minsta tecken på stress och för att kunna ta hand om det. Det största misstagen man gör när man skaffar flera till samma bur är oftast att man inte vill att de skall vara ensamma eller att man helt enkelt vill ha fler djur.

Val av art

Det första steget mot en givande erfarenhet med kameleonter är valet av en passande art. Se alltid till att djuret du köper är uppfött i fångenskap av uppfödare, hör dig för i olika reptil forum vad dessa kan finnas. Jag skulle inte rekommendera att köpa ett djur från zoo affären av flera anledningar. 

Generellt så är Yemenkameleonten (Chamaeleo calyptratus) och Panter kameleonten (Furcifer pardalis) en av de vanligare arter som man rekommenderar till nybörjare en del lägger även till Jackson kameleonten (Chamaeleo jacksonii xantholophus) med i denna lista, men deras behov i skötseln är lite mer krävande en de förstämda. 

Sen så kommer man till om man skall ha en hona eller en hane. Eftersom honor producerar ägg fast de inte har träffat en hane det innebär att honan måste ha speciell näringskrav för att överleva utan att träffa en hane. Hanar är i den bemärkelsen lättare. Är man intresserad att skaffa sig en hona bör man läsa på innan om reproduktion, äggläggning och näring. Även utan en hane kan honan klara av att producera och föda obefruktade ägg.

Hanarna hos Yemen och Panter kameleonten har väldigt imponerande mönster och färgsättning, vilket brukar vara en av anledningen till at man väljer just dessa arter. Båda är arterna är stora och kräver stora burar som vuxna, minst 120x60x60 cm. 

Ta reda på så mycket som möjligt om den art du vill ha å inget kommer som en överraskning, ju mer du lär dig ju större är din chans att du får ett vackert och friskt djur utan problem.

Yemenkameleont

Denna sida handlar främst om Yemenkameleonten eller som den också kallas Jemenkameleont, Slöjkameleont, Veiled chameleon. Yemenkameleonten härstammar från Saudi Arabien och västra Jemen, området där den finns omfattar både slättlandskap och höga berg med mycket varierande klimat. Allt från torr karg miljö till fuktig med mycket växlighet. Yemen Chameleons är Dimorphic vilket innebär att vuxna hannar och honor skiljer sig dramatiskt i
färg och mönster och är lätt att skilja. Vuxna hanar är vanligtvis större än honor och har slående orange/gul band över hela bredden av deras kroppar, de kan också utveckla andra markeringar på olika ytor av deras kroppar, i nästan alla tänkbara färger, allt från guld till djupt violett, de är verkligen vackra, kanske den mest iögonfallande aspekten av hanen är den stora huvudskölden som också kan ha en vacker blå-grön-guld markering. 

Honorna är mindre färgstark och har mindre huvudsköld, under parningsperioden kan de utveckla fantastiska band av färg runt sina ben och huvud. Honorna kan avfyra en mörk svart färg med gul märkning o de känner sig stressade, detta sker oftast när de träffar en hane och de är en varningssignal till honom att backa.


Hanar blir ca 25 cm om man mäter från nos till kloaken, honorna något mindre så det är en mellan storlek av kameleont släktet. Hanarna har en liten sporre på bakfötterna denna sporre kan man urskilja redan då de kliver ur äggen vilket gör det lätt att veta om man har en hane eller en hona. Vid könsmognad får de mycket vackra färger. Innan dess så skiftar den i olika gröna färger till gråsvart. Ibland kan man se att de går med en gungande gång, detta för att efterlikna omgivningen som ett blad vinden tagit tag i, detta tillsammans med den kamouflerande färgen gör det lite trixigt för fienden att upptäcka kameleonten. Hanen är som vackrast när han uppvaktar en hona.

Kameleonter är mycket goda klättrar och har mycket bra grepp, var försiktig när du hanterar ditt husdjur eftersom de också har vassa klor och kan nypa.

 

Hona och parning

Honan producerar ägg oavsett hon har blivit parad eller ej hon blir könsmogen kring 6 månader. Hon lägger ägg 3-4 gånger per år och lägger mellan 30-60 ägg per gång vid ovanliga fall kan honan lägga 80 ägg, i det vilda lägger de ca 12-20 ägg och är könsmogen vid ett års ålder. Att honan i fångenskap lägger flera ägg än i naturen tar förståss på honans krafter. Om honan har ägg, mata henne sparsamt, för all näring hon äter går till äggen och ju "fetare" hon är ju flera ägg lägger hon och det är inte bra, det finns ingen anledning att övergöda henne för att hon har ägg. Hur länge en hona lever är helt beroende till äggproduktionen bli hon övergödd då kan de bli hennes död. Får hon inte kalcium och vitaminer så kan det också bli hennes död, hon måste under äggproduktionen producera mycket kalcium för äggen och det är viktigt. En hona som inte blivit parad måste också få supplementen för att kunna lägga sina obefruktade ägg, eftersom alla honor lägger ägg oavsett parning eller ej.

Man skall inte ha hona och hane ihop annat än vid parning. Honan och hanen skall vara i liknande storlek om hannen är jättestor kan det skrämma honan, honan bör inte paras innan hon är vuxen och har vuxit klart, att para en för ung hona känns inte rätt tycker jag de kan hämma hennes tillväxt. En hona som är redo för parning är neutralt grön i färgen och sitter stilla när hanen kommer, skulle hon inte vara intresserad så kommer hon att gapa och fräsa åt hanen samt bli mörk till färgen med orange/gulaktiga prickar. Då tar man bort henne så får man prova någon vecka senare. Skulle honan inte bete sig så här utan låter sig paras så tar en parning ca 5 minuter men det kan ta längre och de kan para sig flera gånger under 24 h, så länge inte honan visar sin varningsfärg så kan hon vara kvar ett dygn. 

 

Harriet gravid i 5,5 vecka, bild/ägare Yvonne Söderman

 

En gravid hona blir allt tjockare, sista tiden kan hon se ut som hon ska sprängas, hon får ofta mörk turkos/blå prickar över ryggen. Se till att ha en plats för honan att lägga sina ägg, t.ex. en tunna som har ca 40 cm blandning av torv/sand/jord med en fuktighet så man kan forma en grop eller en gång, men det skall inte vara blött. En växt kan planteras i tunnan och placera en spotlight i närheten så det finns olika temperaturer för honan att välja. Efter bara 15-30 dagar börja honan gräva gräva efter en lämplig plats för att lägga sina ägg. Ofta precis innan äggläggningen brukar honan sluta äta. Äggen som är mjukskaliga kan sedan försiktigt flyttas till en kläckare. 

Inkubator

Det första misstaget många gör är att ha för hög temperatur till Yemenkameleont ägg. En bra temperatur är 24-27 grader gärna med en sänkning under natten på ca 5 grader. Ägg som ligger i inkubatorn med temperaturen 29 grader och över har låg kläckning och alla kläcks inte. Många har också för fuktigt hos äggen, märker man att många ägg angrips av mögel sänk fuktigheten, sjunker äggen in har du för torrt. Mediet du har i inkubatorn som äggen ligger i skall vara lätt fuktigt inte mer, vermeculit är ett bra media att använda för äggkläckning. Efter ca 6-8 månader så kläcks äggen. Honan kan spara spermier från en parning och efter 80-100 dagar kan hon lägga ytterligare en kull ägg. Se till så honan dricker efter äggläggningen.

 

Harriets ägg, bild/ägare Yvonne Söderman

 

Bebisarna

Efter födseln så är kameleont bebisarna mycket sköra det är under de första 2 veckorna och det finns en hög dödlighet hos dem, men även upp till de är 12 veckors ålder. Mat vatten och rätt miljö är de viktigaste faktorerna till att man skall lyckas rädda så många som möjligt. 

Antalet ungar i varje bur bör vara låg och de skall finnas smala greppvänliga pinnar. Ungarna kan vara olika stora allt eftersom de föds, så försök hålla ungar i samma storlek i samma bur, kontrollera varje vecka om någon unge inte växer lik snabbt i så fall flytta över den till den kullen som är mindre. Detta är för att undvika stress hos ungarna. Det finns även till ungar lite olika burar men man kan ha en klassisk som man har till vuxna fast mindre, måttet 60x40x40 cm är ett lagom mått.

Vatten är nyckeln till allt levande även för kameleont ungar. Ungar som väger mindre än 1 gram bör ha vatten 3 gånger om dagen. Duscha inte vatten kallare än rumstemperatur. Och spraya inte direkt på ungarna. Se till att förbereda med mat för ungarna innan de föds så allt är klart, du kan ge dem mycket små syrsor ca 1-2 veckor gamla, bananflugor små flugor. Pudras med kalk och vitaminer som till de vuxna även värmen och uv-ljus detsamma.

Nyfödd unge bild/ägare Yvonne Söderman

 

En första unge kläckt 1½ dag gammal

Lite vermeculit tas bort med pincett

© Copyright Marita L 2006 - 2020
Website templates