.: Skötsel

Det bästa förberedelsen man kan göra är att man innan läser på så mycket om möjligt om den art man har tänkt att skaffa. Den aktuellaste informationen hittar man på olika hemsidor. Jämför informationen du hittar och använd sund förnuft, vad man ska försöka skapa är en miljö som är så lik kameleontens naturliga miljö allting från värme, luftfuktighet och mat. 

På denna sida har jag beskrivit hur de på ett sätt kan skapa en bra miljö. Man skall också alltid provköra terrariet som kameleonten ska bo i så allt fungerar redan innan. Ha alltid en digital termometer och hygrometer så du kan hålla koll på fuktighet och temperaturer (mer om det står under fliken Terrariet).

Nu när du vet att temperaturer och luft fuktighet m.m. fungerar så bör du också fundera på vilket duschsystem du skall ha, det enklaste är en vanlig blomspruta en del bygger enklare eller avancerade bevattningssystem det beror på hur händig man är eller hur man vill ha det. Själv har jag provat att bygga en enhet som skall droppa vatten i en jämn takt, detta gjorde jag av en 1½ liters petflaska som jag gjorde ett hål i på sidan av flaskan, i hålet satte jag en plastslang tätade tunt om slangen med Silicon. när man fyller flaskan med vatten så kan man sedan reglera dropphastigheten genom att öppna eller stänga korken. På samma vis fungerar "big dripper" som jag också har provat, det var lättare att få ett jämnt dropp med "big dripper" förmodligen för att den är fyrkantig och trycket på vatten blir heltiden lika. Ska man ha ett system som alltid står och droppar så måste man se över var vattnet ska ta vägen att man har ett uppsamlingskärl på något vis.

Jag tyckte att det blev merjobb att tömma uppsamlingskärl så jag har gått tillbaks till att duscha morgon och kväll med en vanlig blomspruta. Om du väljer att duscha med en blomspruta duscha inte rakt på djuret duscha vatten runt omkring, det kan ta upp till 5-10 minuter innan drick reflexen kommer. En del djur har man kunnat lära att dricka från skål så det kan vara värt ett försök. Man kan också ge vatten med en pipett.

Varje dag ska du ge din kameleont mat hur mycket och hur stora foderdjuren ska vara beror på hur gammal din kameleont är, övergöd den inte. Variera kosten så mycket som möjligt annars kan de tröttna på den mat de blir utfodrade med.

Man kan kalla kameleonter renliga för de väljer gärna en plats att bajsa på. Jag har valt att ha tidningspapper i botten på terrariet, nu i början innan jag får känsla av hur ofta jag skall byta så har det blivit var annan vecka (jag har en unge så kluttarna är inte så stora).

Hela terrariet bör man några gånger om året rengöra ordentligt genom att man tar ut allt och tvättar pinnar, blommor om man har sidenblommor och tvättar av terrariet på insidan.  

Studera din kameleont noga ta ut den 1 gång i veckan och se så den ser frisk ut inspektera analen, fötterna, munnen (om du får) och huden så vet du hur den ska se ut och de vet nr det sker förändringar och kan snabbt göra något om den fått problem.

Det som också hör till rutiner är att se till att man alltid har fräsch uv-belysning, har man rör skall de bytas var 6:e månad har man uvheat lampor räcker det att man byter dem 1 gång om året. Och att du har en termometer som även visar luftfuktigheten är också att föredra.

Man måste se över foderdjuren också de skall ha nyttig mat och vatten varje dag man måste städa till dem också regelbundet, friska foderdjur är a och o för att din kameleont skall vara frisk.

Bild med tillstånd från www.rfadventures.com
© Copyright Marita L 2006-2020
Website templates