Mina andra djur

 

   

.: Köpa sköldpadda

Detta bör du tänka på

Över landet finns det uppfödare av rysk stäppsköldpadda så jag tycker definitivt att man skall välja att köpa en svenskfödd sköldpadda, av de orsaker som att du vet att sköldpaddan är frisk, att den kommer från friska föräldrar och har fått rätt start på livet med lugn uppväxt och omgiven av rätt mat, vitaminer, UV-ljus. Kontrollerad vikt, (att den ökar som den ska) och uppfödaren proppar dig med information om hur man sköter en sköldpadda. Du kan alltid återkomma med frågor till uppfödaren.


Från zoo affärer är oftast sköldpaddorna importerade och kommer från stora sköldpadds farmer, vilket inte alltid är något brott. Men du får ett djur som genomgått frakt från annat land t.ex. Ukraina. Den kan under en längre tid funnits i affären kanske till och med tillsammans med en annan art eller ödla, vilket ökar risken till ett sjukt djur (bakterier från andra arter kan vara livshotande för vissa sköldpaddor). Kanske du inte heller får korrekt information om hur du skall sköta den, eller fel vitamintillskott, fel uv-ljus kanske att den ska ha värmesten eller värmematta. Det har också hänt att man fått informationen att det är en grek eller rysk man köper och kommer hem någon annan art. Greker som säljs som ryssar har hänt för att slippa CITES intyg, men skulle inte tro att detta är så vanligt. Och visst hittar man seriösa handlare med friska djur.


Men min privata åsikt av det jag har sett och hört så har många fått fel information och många djur lider kanske resten av sitt liv, alla ägare är inte intresserade eller har inte möjlighet att söka informationen på Internet. Med den efterfrågan som finns idag så tycker jag det räcker med de svenska uppfödare som kan bistå med friska djur.


När du köper en sköldpadda börja med att intervjua säljare om sköldpaddans tidigare förhållande, så som mat, uv-ljus, underlag, bad, vitaminer & kalk, avmaskning om djuret fått gå ute. Sedan gör gärna en inspektion av djuret. Känn på den hur mycket den kan tänkas väga, kan vara svårt att avgöra om man inte är van, att djuret är för lätt eller tung (övervikt kan man se att skalet kan se för litet ut förhållande till sköldpaddan) känn på benen efter knölar (ska inte finnas) ögonen skall inte rinna eller vara svullna, att den inte andas flämtar häftigt eller pipningar vid andning, ett slätt skal är också ett gott tecken på rätt kost under uppväxten. Kontrollera inne i munnen så att slemhinnorna ser fiska ut. Om det finns avföring i lådan eller
om den bajsar medan du håller i den så skall det inte vara slemmigt och lukta starkt ammoniak. Kontrollera också huden så att det inte finns infektioner eller sår. För lång näbb och långa klor (kan klippas ner, men kan också vara tecken på fel kost).


Jag har själv många gånger köpt sköldpaddor som varit motsatsen till friska djur, det har i första hand handlat om att sköldpaddan levt i helt fel miljö, och att man självklart har medlidande och då har jag fått med dem hem fast jag sagt till mig själv att låta bli. Jag kan inte rädda alla som far illa. Men i dessa fall som djuren fått följa med mig hem har djuren blivit mycket pigga, men kanske inte helt friska då deras njurar kan vara skadade och skalet buckligt. Men jag får känslan av att djuret inte lider av det och jag har gett dem ett fortsatt drägligt liv. Djuren har blivit mycket pigga och det riktigt lyser i ögonen på dem. Och detta kan ta lång tid att få ordning på ett djur.


CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) det är en internationell överenskommelse mellan olika länder. Dess mål är att försäkra sig om att handel med vilda djur och växter inte hotar deras överlevnad. När CITES grundades 1960-talet började en internationell diskussion om regler för marknaden av hotade vilda djur och växter för att skydda dessa i framtiden. Idag finns 160 länder har antagit CITES (Sverige 1975).


Testudo horsfieldii finns ännu inte med på CITES A-listade djur men jag rekommenderar att köper du en unge av en uppfödare eller från zooaffär så se till att alltid få med ett födelsebevis det kan räcka som bevis för ansökan av eventuell A-listning. Man vet aldrig, en dag kanske rysk stäppsköldpadda hamnar på listan utrotnings hotade arter. Men att ryska stäppsköldpaddor inte finns med på listan betyder det inte att det är tillåtet att plocka hem sköldpaddor från utlandsresor. Om du väljer en annan art så kontrollera om sköldpaddan finns med på det djur som behöver intyg. Se i så fall till att du får med intyg och tillhörande transponder (chip). T.ex. grekisk landsköldpadda som också är vanlig på marknaden hör till den arten som kräver intyg. Djur som hör till dessa A-listade djur får inte enligt lag köpas eller säljas (annonseras) utan CITES intyg, man kan ge bort djuret (men det får inte ges t.ex. till ett zoo eller dylikt där man tar inträde).

 

       

Länk till en veteran som kan tipsa er vidare till den art ni söker

Irene & Per-Anders Barkskog, Västmanland – Grekisk landsköldpadda
© Copyright Marita L 2003-2020  

Website templates