Mina andra djur

 

   

.: Parning

Uppvaktning & parning

Om man skall försöka få ägg av sina ryska stäppsköldpaddor så rekommenderar jag att dom har fått dvala på höst/vintern, detta rekommenderar jag egentligen oavsett man skall ha ägg eller inte. Ryssar kan få ägg och befruktade ägg fast dom inte har dvalat men eftersom ryssar hör till en art som dvalar i naturen så är detta att rekommendera. Se också till att honan fått ordentligt med kalk och vitaminer. Jag tycker att man alltför ofta ser och hör om ryska stäppsköldpaddor som får leva i ett par i samma låda, i texten som följer kanske man kan få en inblick i varför detta kanske inte alltid är så lyckat.


Dom är könsmogna vid 11-12 års ålder. I det vilda så brukar parningssäsongen börja i mars efter dvalningen och pågår fram till juni. Hanen av den ryska stäppsköldpaddan är mycket duktig på att uppvakta sina honor och går ganska hårt till. Till en början så cirkulerar han runt honan, nickar med huvudet upp och ner och stirrar henne stint i ögonen och börjar bita henne
i benen, huvudet och svansen detta kan se ganska hårdhänt ut och ibland så kan det bli lite sårigt men det är hur ryssen gör vid uppvaktning. Honan försöker till en början att snurra åt ett annat håll så hanen inte skall komma åt henne, men när hon tycker att han har fått kämpa och egentligen är ganska stilig så släpper hon till, hon står då stilla medan hanen får bestiga
henne. Hanen kommer att stå helt lodrätt med kroppen och med öppen mun och med ett hest stönande eller väsande ljud.


Parning går ganska fort och om han lyckats så har jag märkt att denna hona får vara ifred och han går vidare till nästa hona. Men en uppvaktning kan ta tid, det beror helt på om honan känner sig villig. Sedan skall man komma ihåg att har man flera hanar som är könsmogna börjar dom våldsamt slåss med varandra om honorna. Dessa bör man separera för annars kan följden bli att någon av hanarna skadas svårt.


I och med denna våldsamma uppvaktning så brukar man rekommendera att ha flera honor till en hane (ca 4-5 st.). Har man en hona och en hane så ha dem separerade i olika lådor. Stress kan bli följden till för hård uppvaktning om honan lever med en hane som hela tiden skall uppvakta henne, och stressen kan leda till honans död. Honan går nu dräktig i ca 6-8 veckor.

Denna hona har fått bo med 2 hanar i många år hon hade stora sår på benen efter hanarnas uppvaktning. Bilden är tagen ca 1 år efter att hon flyttat. Såren läker men det tar tid.  
© Copyright Marita L 2003-2020  

Website templates