Skalröta

   

Detta är en otrevlig skada som kan ta år innan skadan har läkt. I dom värsta fall där detta inte botas så kan det sluta med döden.

Det finns olika sorter av skalröta, torr och våt skalröta det är röta som orsakas av bakterier eller svamp.

 

Sköldpaddans skal består av tre lager det yttre nagel liknande lagret och under det ett mjukt svampigt lager och sist ett hårt ben lager. Infektionen genomtränger det första lagret oftast när immunförsvaret är lågt ofta vid kalcium brist. Bakterierna förökar sig då i den svampiga delen detta kan vara vanligare om man har ett underlag som är smutsigt och inte byts så ofta eller om man har många djur som går i små utrymmen. Problemet kan också uppstå om man har t.ex. oljat skalet då kan inte smuts ta sig bort den naturliga vägen utan klibbas fast och skalet kan inte andas. Sköldpaddor med skador som uppkommit vid t.ex. parningsakter eller ”skavsår” på skalet löper också risk för  röta fast det dock verkar som att skalröta inte är så vanligt på landsköldpaddor.

   

Generellt så finns det 2 olika typer av skalröta

 

Svamp infektion  

Denna variant av skalröta är torrare och luktar mindre eller inte alls. Men kan göra mer skada pga. att den är mindre synlig vid sin utveckling och infektionen kan sprida sig under sköldplattorna. Orsaken till sjukdomen är ofta yttre trauma men är som sjukdom ganska vanlig hos sköldpaddor som har fått skötsel efter en mer föråldrade råd för skötsel, men ovanlig hos sköldpaddor med "modern" skötsel (den skötsel man kommit fram till idag). Sköldpaddor med dåligt immunförsvar och nedkylda ev. skalskador drabbas fortast. När man väl upptäckt den så är denna typ lättare att bota genom att man tar bort det skadade lösa skal och tvättar området med povidone-iodine lösning som din veterinär rekommenderar.

 

Bakteriell infektion:

Detta är oftast gram negative anaerobiska bakterier på skadat skal som förorsakar denna variant av skalröta. Dessa olycksamma infektioner är åter igen mest vanligast hos nedkylda och svaga djur och det kräver snabb behandling vid olycksamma fall kan detta vara livshotande infektioner.

Vävnaden vätskar och luktar illa, det kan vara en blodfärgad vätska. Det viktigaste i detta fall är att få bort den dåliga vävnaden och komma ner till frisk vävnad. Detta kan se otäckt ut men är nödvändigt för att få ett bra resultat i läkningen. Dessa områden måste dagligen tvättas med povidone-iodine lösning som veterinären rekommenderar även antibiotika brukar sättas in.


Det viktigaste i båda ovanstående fall är att sköldpaddan måste hållas torr och varm och att man tar reda på orsaken till infektionen så att risken för en ny infektion minskar. I svåra fall kan det vara frågan om att bygga upp ett nytt skal som skydd tills den nya skalet har kunnat utvecklats, man måste också se att man fått bort allt infekterat skal annars kommer infektionen snabbt tillbaka.  

 

En annan term som man kan höra i samband med skalröta är SCUD; "Septicaemic Cutaneous Ulcerative Disease" det är en mycket allvarlig infektion som sprider sig i blodomloppet. Detta kan medföra en mycket snabb död när bakterierna börjar attackera inre organen. Injektion av antibiotika kan vara  nödvändig för att sköldpaddan skall klara sig.

Veterinär besök är nödvändig vid misstanke av skalröta. Vanlig symtom (men då kan det redan vara långt gånget):  

  • Illaluktande
  • Vätskande, ofta blodaktig syns under plattorna
  • Mjukt
  • Skalplattor som faller av så att vävnad syns under

 

Några vanliga orsaker till skalröta:

Aggression mellan olika sköldpaddor och skador på skalet: Hanar kan vara aggressiva speciellt vid uppvaktning av en hona eller mot andra hanar. Skador speciellt vvanliga.

Dålig hygien och/eller överfyllt i terrariet: I smutsigt underlag finns mycket bakterier och en lite skada i skalet kan orsaka skalröta. För många djur på för liten yta gör också att det blir en större risk för bakterier att få fotfäste.

Fel fuktighet i underlaget: Om sköldpaddor från fuktiga områden hålls i torr miljö kommer skal och skinn konditionen snabbt att försämras. Om ett djur från torrt område har för fuktig miljö kan skalet yttre lager bli mjukt och förvrängt så bakterier får fäste i sprickor. 

Skalröta kan vara smittsamt och ett infekterat djur kan snabbt sprida infektionen vidare till andra djur, så det sjuka djuret måste isoleras. Misstänker du skalröta kontakta genast en reptil kunnig veterinär för att få diagnos och i så fall kunna sätta in medicin i ett tidigt stadium. Det spar onödigt lidande och bli i längden mindre kostsamt. Det är viktigt att inte ignorera någon sort av skalröta. Så tveka inte att söka veterinär om du är misstänksam.

Länkar till bilder på skalröta

Russian tortoise

North American box turtle

Åter till sidan hälsa
© Copyright Marita L 2003-2019  

Website templates