Mina andra djur

 

   

.:Utfodring

    

Denna grek hane har i många år fått fel utfodring och kalk och vitaminbrist har stark missbildning i skalet han bor med en hona med liknande fel. Hos veterinären för 1 år sedan trodde man att han inte skulle överleva och om han gjorde det så skulle han inte kunna använda sina bakben, men sedan 6 månader har han nu kommit till ett bra hem hos Dennis och han är mycket aktiv och pigg.

Mat

Ryska stäppsköldpaddan är helt och hållet vegetarian, i det vilda äter den blommor, gräs, örter och frukter när det finns, men frukter är det inte så rikt med i den karga miljön. I fångenskap skall vi försöka efterlikna dess kost så mycket som möjligt, så ge under inga omständigheter t.ex. katt- eller hundmat till dem, den sortens mat innehåller för höga halter av protein och det skulle skada sköldpaddans njurar. Och det slutar oftast med att sköldpaddan dör eller/och får njursten. 

Undvik även att ge "pellets för landsköldpaddor"  det flesta sorter av pellets innehåller på tok för hög nivå av protein och kan göra mer skada än nytta. De jag rekommenderar i pellets är Pre Alpin Testudo den innehåller lite protein, mycket fibrer inga konserveringsmedel, smakämnen eller tillsatser den innehåller mer än 60 olika gräs och örter. Finns även att köpa hos en del svenska uppfödare. Man har sett att sköldpaddor som vant sig att äta PAT väljer oftast det före salladsbuffé om båda serveras. Ställ krav på dig zoobutik att ta in PAT det finns leverantörer som har detta med i sitt sortiment. 
 
Den ryska stäppsköldpaddan skall ha en fiberrik och protein fattig men kalciumrik kost. Förhållandet mellan kalcium och fosfor bör ligga på 4:1 så det är inte alla grönsaker som passar som föda t.ex. ärtor har för dåliga förhållanden mellan kalcium och fosfor. Vissa grönsaker innehåller även stora halter oxalsyra och det kan bidra med problem med kalciumupptaget. Exempel på grönsaker som har hög oxalsyra halt är spenat, rabarber, betor, persilja m.m. dessa bör man undvika att ge. Oxalsyra inhiberar t.ex.. kalcium absorptionen och ökar därmed också risken för njursten. Bönor innehåller t.ex. lecitin. Lecitiner är sockerbindande proteiner och agglutinerar (klumpar sig) röda blodceller. De flesta lecitiner från bönor är toxiska (giftiga) och bör undvikas. Lecitinet detoxifieras dock vid kokning. förhållandet kalcium fosfor är dessutom inte bra.
 
Frukt får man också se till att man ger i mindre mängd då många frukter innehåller för mycket socker och sköldpaddan får ofta diarré av för mycket frukt. Föda vid utevistelsen är det mesta i ogräs väg. t.ex. klöver, blommor och blad från jordgubbsplanta, morotsblast, vinranka. Vintertid kan menyn bestå av t.ex. ruccola, Ekbladsallad, romansallad, frisésallad, blommor och blad av hibiskus (ge inte från nyinköpt hibiskus vänta gärna ett år då växten kan vara besprutad), Optunia kaktus (ta bort taggarna), endivesallad. Jag får många frågor man man kan ge morötter men jag ger inga rotfrukter alls för det sägs innehålla mycket kolhydrater.
 
Något som är mycket omtyckt är också kaktusfikon men ge det bara ibland som godis. Variera kosten så mycket som möjligt eftersom sköldpaddan är ett vanedjur och lätt då får en favoritföda. 
 
Krydda maten med vitamintillskott som t.ex. Nutrobal (kan beställas av P-A Barkskog) 2-3 gånger per vecka och de övriga dagarna kalciumtillskott t.ex. kalciumkarbonat från apoteket eller foderkalk från Lantmännen. Detta ges också sommartid. Använder man andra tillskott en ovanstående, rekommenderas att kontrollera att de är fosforfria och inte innehåller tillsatta aminosyror, och att dom innehåller vitamin D3.

Fibrer är också viktigt för ryska stäppsköldpaddor, ha alltid hö eller egen torkat gräs i lådan så får sköldpaddan en möjlighet att mumsa i sig detta och hjälpa matsmältningen på traven. Pre Alpin Testudo som jag redan har nämnt är bra komplement att blanda uppblött tillsammans med den övriga salladsbuffén. 
Ett mycket bra komplement på vintern men kan även ges sommartid.
Ha även sepiaskal tillgänglig i buren så får sköldpaddan möjlighet att reglera kalcium intaget själv. Men det är inte alla sköldpaddor som äter det. Om sköldpaddan inte får tillräckligt med kalcium tas kalciumet upp från skelettet vilket kan leda till ”Metabolic bone disease” sköldpaddan får buckligt/pyramid format skal. Se röntgen bilder längre ner på sidan.

Känner du att du inte ger rätt mat till din ryss och vill ändra kost men upptäcker att den inte vill ha dessa läckerheter ge inte upp den kommer att äta. Sköldpaddor är vanedjur klart att dom kan protestera i början men sedan kommer dom att älska maten och framför allt dom kommer att må bra och få ett hälsosammare liv.
 

Ta alltid bort mat som ej blir uppäten.

Ett bra exempel på övergödd sköldpadda, min Edina som hon såg ut när hon kom till mig 26/10-03.

Här ser man en bild på ett normalt sköldpaddsskelett. 

          
På denna bild börjar skelettet se urkalkat ut, MBD (Metabolic bone disease). Bilderna visar inte samma sköldpadda. Här ser man att skelettet nästan inte syns alls, MBD. Bilden visar inte samma sköldpadda.
 

Röntgenbilder med tillstånd av Vet. Gunnel Andersson, Djurkliniken Roslagstull

 

Vatten

I det vilda söker sig den ryska stäppsköldpaddan till dammar och under regnperioder kan den dricka ur vattenpölar, den passar då också på att göra sina behov som man ofta kan se när man badar dem i fångenskap. Det vita man kan se är urinsyra och är helt normalt, 0m det inte luktar starkt ammoniak. 

I fångenskap bör man bada vuxna djur Ca 2 gånger i veckan (ungar 1 gång/dag i 10 min. då deras reserv är mindre) temperaturen på vattnet kan vara lite varmare är fingervarmt, låt dom bada i ca 10-30 minuter per gång fyll på varmtvatten om det behövs. OBS sköldpaddan skall kunna stå i baljan.
 
Tvätta aldrig skalet med matolja, tvål eller dylikt, det går bra att skrubba lite försiktigt med en tandborste. Torka sköldpaddan med en handduk efter badet. Fräscht vatten skall alltid finnas i sköldpaddans låda och utebur i en så stor skål att sköldpaddan själv kan ta sig ett bad om den vill. Detta för att inte uttorkning skall förekomma. Lägg lite stenar i ungarna vattenskål ifall dom skulle välta omkull i skålen så har dom möjlighet att ta sig runt.
 

 

 

 

Växtlänkar

Giftinformationscentralen

Naturhistoriska riksmuseet, växter

Samenkiste

Ätbara växter för sköldpaddor

Agave (Agave sp.)  
Aloe (Aloe vera)  
Alsikeklöver (Trifolium hybridum)  
Backvicker (Vicia cassubica)  
Bukstjärnblomma (Stellaria holostea)  
Bäckbräsma (Cardamine amara)  
Cikoria (Cichorium intybus)  
Gul fetknopp (Sedum acre)  
Harkål (Lapsana communis)  
Harklöver (Trifolium arvense)  
Hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis)  
Kirskål (Aegopodium podagraria)  
Kärleksört (Sedum telephium)  
Kärringtand (Lotus corniculatus)
Kråkvicker (Vicia cracca)  
Kärrnäva (Geranium palustre)  
Lundarv (Stellaria nemorum)  
Liten fetknopp (Sedum Annuum)  
Maskros (Taraxacum)  
Mjukplister (Lamium amplexicaule)  
Nattljus (Oenothera biennis)  
Rosenmalva (Malva alcea)  
Rödkämpar (Plantago media)  
Rödklöver (Trifolium pratense)  
Rödmalva (Malva sylvestris)  
Rödplister (Lamium purpureum)  
Skuggnäva (Geranium pyrenaicum)  
Skär kattost (Malva neglecta)  
Slåtterfibbla (Hypochoeris maculata)  
Sommarvicker (Vicia sylvatica)  
Taklök (Sempervivum tectorum)  
Tussilago (Tussilago farfara)  
Tusensköna (Bellis perennis)  
Vit fetknopp (Sedum album)
Vitklöver (Trifolium repens)  
Vitplister (Lamium album)  
Våtarv (Stellaria media)  
Åkervinda (Convolvulus arvensis)  
Ängsbräsma (Cardamine pratensis)

 

Ej nyttiga växter för sköldpaddor så här på vårkanten

Blåeld Bladen är giftiga  
Forsythia
Krokus  
Liljekonvalj 
Lupin 
Påsklilja Pingstlilja, Påsklilja, Tazett m fl.
Växten, speciellt löken, innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Förväxling har skett med ätliga lökar. Ger magbesvär.
Snödroppar    
Rhododendron  
Tobaksplanta    
Tulpan  Växten, speciellt löken, innehåller tulipin som har irriterande egenskaper. Förväxling har skett med ätliga lökar. Allvarliga förgiftningar är ovanliga. Ger magbesvär.  
Vitsippa   


© Copyright Marita L 2003-2020
Website templates