Mina andra djur

 

   

.: Utomhusmiljö

Fram på vårkanten så fort solen börjar värma, och vindarna är varma så kan din sköldpadda komma ut i solen. Och vad som är bäst är om den får en egen hage att vara ute i på somrarna. En utehage bygger du t.ex. enl. följande. Välj en solig plats men möjlighet för skugga. Gräv ner t.ex. gångplattor (jag tycker inte nät är så bra eftersom sköldpaddan kan fastna eller skada sig i nätet när den kommit ner till det djupet) på ett djup som kan vara trevlig för sköldpaddan att komma ner till t.ex. 35-40 cm. Lägg tillbaka jorden. Eftersom ryska stäppsköldpaddor härstammar från karg miljö så är de bästa underlag sand/jord, man kan spara någon plätt med gräs. Kanterna kan göras på många olika sätt, ett ex. är hur jag gjort se bilden nedan. Använd t.ex. inte nät som kant då ser sköldpadda igenom nätet och tror att dom skall komma ut och dom använder det gärna att ta spjärn mot och kan komma att klättra över på nätet, skaderisken är också hög om man använder nät. En höjd av staketet på 45-50 cm bör räcka. Jag rekommenderar också att bygga hagen lite oval utan hörn så att dom inte står och ska ta spjärn i hörnet och rymma, dom är rymningsexperter vill du inte ha den oval så ha lite högre kanter. Om det finns möjlighet gör gärna ett "lock" med nät, det säkrar ännu mer för rymningsförsök och inga inkräktare tar sig in. Nu kommer vi till vilket slags hus man vill ha till dem. Det finns t.ex. mindre drivbänkar som kan köpas som hus.

Som kantband har jag tidigare använt rabattkant på rulle men det var för lätt för djuren att ta sig ut. För ungar kan det vara ett alternativ att använda dessa. Men vänd då ståltråden utåt, mindre risk för rymning. 

 

 
 

Här nedan exempel på väderförhållande i Uzbekistan, Tashkent

(informationen hämtad från mytravelguid.com)

 

Jag har valt att göra stommen till huset av gångplattor som jag grävt ned på ett bra djup, jag har 3 st plattor som står på högkant och bildar 3 väggar och en platta som ligger på dessa som tak. Sedan har jag lagt jord och låtit gräs växa över det ser naturligt ut. Man kan också odla t.ex. vinbärsbuske eller andra buskar och växter. Det ger också skugga. Om det finns möjlighet så är det bra med ett nät över (ett måste för ungar). Stenar, stammar att klättra på. Ju mer variation man kan hitta på desto mindre har du en sköldpadda som bara ska engagera sig i att rymma. En stor vattenskål så den kan gå i och bada själv. Sköldpaddan kan låtas sova ute hela sommaren om det ej är en regnig sommar och temperaturen ej under stiger 10 grader. Om det tillfälligt börjar regna så måste man inte springa ut och ta in sköldpaddan bara om man har en längre regnperiod. Vid tillfälligt regn så får sköldpaddan tillfälle att dricka och tömma tarmen. Vid långvarigt regn så kan kombinationen fukt och kyla inte vara så bra.

 

 

     

 
 

Klicka på bilden så kommer du till en Dansk sida.

 

 

 

 


© Copyright Marita L 2003-2020
Website templates