Mina andra djur

 

   

.: Utseende

Rysk stäppsköldpadda i har generellt mycket flatare överskal än andra Testudo arter från Medelhavsregionen. Dom mörka fälten på underskölden kan variera från fläckar till att hela underskölden är mörkt färgad.
Hanens undersköld är helt flat till skillnad från andra arter där man på hanar kan se att underskölden är från något till mycket konkav. Det finns en olika färgvariationer på skölden, det finns de som t.ex. kan vara riktigt mörka medan andra djur kan vara riktigt ljusa. Den översta skölden som kallas karapax är rundad i formen så den är nästan lika bred som lång.
I färgen är hals och ben något guldbrun medan skalet går lite mer till det guld/brun/gröna hållet med bruna diffusa fläckar, skalet kan också ha en honungsaktig färg. Den sista plattan ovanförsvansen som kallas supracaudal är hel till skillnad från t.ex. Testudo hermanii vars svans platta är delad. 

 

Synonym: Agrionemys horsfieldii är en synonym till Testudo horsfieldii, i vissa databaser och böcker råder det oenighet om den ryska stäppsköldpaddan skall kallas Agrionemys horsfieldii eller Testudo horsfieldii, det får framtiden utvisa.

 

Det finns fyra underarter. 

T.h.horsfieldii: Armenien, Kyrgyzstan, Tajikistan, Azerbaijan, Iran, Afghanistan, Pakistan till West Xinjiang, Kina.

T.h.kazakhstanica: Kazachstan, Uzbekistan, Turkmenistan. 

T.h.baluchiorum: N/W Baluchistan.

T.h.rustamovi: Kopet Dag Region.

Rysk stäppsköldpadda har kraftfulla framben med 4 tår på varje fot (andra Testudo arter kan ha 5 tår), därav är den en mycket duktig grävare och kan gräva långa gångar under marken. Öppningen till en sådan gång brukar oftast finnas vid en rot av en buske eller grästuva eller bredvid en större sten.

Gångarna brukar vara allt emellan 80 cm till 2 meter. Andra djur så som ödlor brukar också använda gångarna som skydd. Kammaren i slutet av gången brukar ligga på 30 till 50 cm djup. Dessa gångar används för hibernering men de besöks också regelbundet på eftermiddagarna. Gångarna är inte bara för privat bruk man kan hitta flera ryssar i samma gång. Den ryska stäppsköldpaddan har också en ”klo” på svanstippen. Sporrar på låren brukar också vara synliga. Den räknas vara vuxen vid 20-30 års ålder. Men de är könsmogen från 11-14 års ålder.


Vuxna djur är lätta att köns bestämma, hanen har längre svans än honan, små ungar är svåra att köns bestämma även fast riktigt små hanar brukar gå med svansen vikt år sidan som dom vuxna hanarna gör, honor gör generellt inte detta. Vuxna hanar är också oftast mindre än honan. Honan är oftast något under 20 cm medan hanen är något under 16 cm. Man har hittat exemplar av honor som varit 28 cm, men det är mer ovanligt.


I det vilda hittar man den större delen av den ryska stäppsköldpaddan i inlandet, gräsig och steniga områden med karg miljö, men med tillgång till vatten. Många djur lever på höga höjder och har utvecklat förmågan att tolerera extrema förhållande med kyla och hetta genom att gräva ned sig i tunnlar för övervintring, och på somrarna genom att gräva ned sig om det blir för varmt.


Men man måste komma ihåg bara för att dom klarar tuffa förhållanden bättre än andra sköldpaddor så innebär inte det att dom klarar fuktig kyla. Fuktig Kyla kan många gånger sluta med lunginflammation och skalproblem.


Hane lång svans vikt åt sidan.

Hona kort knubbig svans, pekar oftast nedåt.
Pilen på bilden under visar en sporre.


Ett begrepp man kan stöta på är 1.2.1 testudo horsfieldii det står för antal hanar och honor och antal okänt kön, i detta fall 1 hane.2 honor.1 okänt kön.

 
 
 
 
 
 
 
Denna underart är något mindre än den vanligare ryska som man brukar se. Denna är mer honungsfärgad och tros leva i mer gräsigare stäpper och ses sällan gräva ned sig.

 

 

 

 

 
 
 
Bilderna ovan visar en ljus hona 12 år gammal. 

Delar av information och bilder på denna sida är hämtat med tillstånd av Villa-testudo, Gerhard Eger.
© Copyright Marita L 2003-2020
Website templates